Cum acţionează nămolul medicinal şi în ce tratamente se foloseşte

Nămolurile medicinale acţionează asupra corpului uman pe trei niveluri: prin temperatură, presiune (în baia de namol) şi substantele conţinute - unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanţele estrogenice).
  • Publicat:
Cum acţionează nămolul medicinal şi în ce tratamente se foloseşte
Foto: 123rf.com

Una dintre cele mai importante şi mai valoroase resurse naturale curative este nămolul medicinal, pentru că el regenerează, vindecă, previne şi aduce cu sine starea de bine.

În 2019, 220 de tone de nămol medicinal au fost extrase din Lacul Ursu din Sovata. Acesta a servit la peste 17.000 de împachetări corporale totale şi la însănătoşirea a peste 11.000 de oameni. Odată finalizate terapiile vindecătoare, nămolul îşi reia circuitul natural şi se reîntoarce în lac pentru a se reechilibra.

Nămol şi apă – două resurse care vindecă

Tratamentul cu nămol sau peloidoterapie a fost utilizat în formă empirică din Antichitate. Nămolul medicinal este constituit dintr-o fracţiune lichidă (apă) şi una solidă (săruri minerale, substanţe organice). În România, există nămol terapeutic sapropelic de lacuri sarate (precum lacul Ursu sau Techirghiol) sau de liman şi nămoluri de turbă, vegetale.

Cum acţionează nămolul?

Nămolurile medicinale acţionează asupra corpului uman pe trei niveluri: prin temperatură, presiune (în baia de namol) şi substantele conţinute – unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanţele estrogenice). Nămolurile dezvoltă efecte locale şi generale, vezi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuro-endocrin sau de reglare a imunităţii”, ne spune Suzana Pretorian, medic balneolog la Ensana Health Spa Resorts Sovata.

Câte tipuri de tratamente cu nămol există

La Ensana Health Spa Resorts Sovata, există patru tipuri de tratamente cu nămol.

  1. Terapia cu nămol rece. Aceasta are efect contrastant răcire – încălzire, cu efect intens asupra circulaţiei şi imunităţii.
  2. Băile cu namol – asistăm la imersia corpului într-o cadă umplută cu apă sărată şi nămol (10 kg nămol la 100 litri apă), la temperatură de 36-40 ºC, timp de 15-30 minute. La final, se spală corpul cu apa simplă de la duş la 36-37 ºC.
  3. Împachetări calde cu nămol. Aici, protocolul de tratament se desfăşoară astfel: aplicarea de nămol la temperatura de 40-45 ºC, în strat de diferite grosimi în funcţie de consistenţa namolului, timp de 15-30 minute. Pacientul este aşezat în tot acest timp pe un pat terapeutic, deoarece împachetarea cu nămol se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi muşama sau piele, la exterior pătură).
  4. La Sovata, o formă particulară de aplicare a nămolului este tamponul vaginal. Aceasta se efectuează în condiţii de înaltă igienă, pe masa ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatură de 35-40ºC, 15-30 minute. În acest caz, nămolul este omogenizat suplimentar, până când ajunge la o granulaţie extrem de fină, ce creşte cantitatea de estrogen şi progesteron human-like.

Nămolul are efect cosmetic

E bine să ştii că aplicaţiile de nămol au şi efect cosmetic. Acesta hidratează, detoxifiază, exfoliază şi activează circulaţia sangvină, ceea ce determină pielea să devină catifelată, regenerată, strălucitoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile