Durerile de cap pot fi uneori îngrijorătoare şi pot semnala boli grave. Pot fi declanşate de tumori, de problemele de vedere, de sinuzită, de tulburări hormonale, deshidratare, valori anormale ale tensiunii, însă, de cele mai multe ori, nu au o explicaţie concretă.
Veşti bune, pentru că există anumite alimente care, se pare, în timp pot reduce frecvenţa şi intensitatea acestora.
1. Cartofii copţi – dacă durerea de cap este cauzată în principal de mahmureală, aceştia sunt cea mai bună alegere. Potrivit dieteticianului Erin Palinski din New Jersey, Statele Unite, durerile de cap cauzate de deshidratare (iar consumul de alcool duce la deshidratare) şi de pierderea de potasiu poate fi calmată cu alimente care compensează pierderea.
Astfel, cartofii sunt alimente bogate în potasiu, iar cei copţi în coajă se pare că îl conţin în cea mai mare cantitate – 721 mg. Prin comparaţie, o banană conţine 467 mg de potasiu.
2. Fructele şi legumele bogate în apă – pepenele, castraveţii, roşiile, fructele de pădure şi altele la fel de zemoase, care vă plac, vă pot alina durerile pentru că combat deshidratarea şi asigură un aport optim de minerale.
3. Cafeaua – în unele situaţii, cafeaua poate fi un adevărat medicament, însă în cantităţi moderate. Cafeina are efect vasoconstrictor, calmând durerile de cap – de altfel majoritatea analgezicelor alopate conţin cafeină.
Totuşi, în cantităţi prea mari, cafeaua poate genera dureri de cap, întrucât produce deshidratare. Iar în cazul persoanele dependente, întreruperea bruscă a obiceiului de a bea cafea zilnic poate duce la apariţia durerilor.
Pe lângă migdale, o dietă bogată în mageziu ar trebui să mai conţină banane, avocado, caju, leguminoase (fasole uscată, năut etc.), orez brun, seminţe.
Substanţele care conferă gustul picant ajută la decongestionarea acestora şi la eliberarea căilor respiratorii, eliminând totodată presiunea acumulată la nivelul sinusurilor, care a favorizat instalarea durerii.