Cum te pune pe picioare aerul de mare. Beneficiile aerosolilor marini și ale plimbărilor pe malul mării

  • Publicat:
Cum te pune pe picioare aerul de mare. Beneficiile aerosolilor marini și ale plimbărilor pe malul mării
Foto: Shutterstock

Iubești marea? Ai toate motivele! Cu siguranță ai observat, ori de câte ori ai ajuns la mare, cum simpla prezență are un efect de bunăstare și de liniște asupra ta. Și nici nu e de mirare! Marea, cu întinderile sale largi de apă sărată, are un efect deosebit de relaxant și regenerant asupra minții și corpului uman. Un lucru susținut și de numeroase studii științifice, care demonstrează beneficiile unei vacanțe pe plajă asupra sănătății și bunăstării noastre generale.

Aerul de mare îmbunătățește respirația, dizolvă flegma și mucusul

Unul dintre principalele motive pentru care ne simțim regenerați atunci când suntem la mare este aerul mării îmbogățit cu ioni negativi. Aceștia sunt particule încărcate electric care se găsesc din abundență în apropierea valurilor mării, cascadelor și munților.

Prezența acestor particule are un impact pozitiv pentru starea noastră de spirit și sănătatea noastră generală. Numeroase studii au arătat că expunerea la ionii negativi din aerul de mare poate ameliora stresul, poate îmbunătăți starea de spirit și poate crește nivelul de energie.

Pe lângă ioni negativi, aerul de la mare este bogat și în aerosoli marini, care pot avea efecte benefice asupra sistemului respirator. Respirarea aerului de mare poate ajuta la calmarea căilor respiratorii, ameliorarea alergiilor și a simptomelor astmului. În plus, aerul de mare poate ajuta la purificarea plămânilor și la promovarea unei mai bune oxigenări a sângelui.

Aerul de mare conține o cantitate mai mare de săruri minerale (clorură de sodiu, clorură de magneziu, iod, calciu, potasiu, brom și siliciu). Aceste săruri sunt eliberate de impactul valurilor și de apa de mare „ridicată” de vânt. Acest „aerosol marin” este un beneficiu pentru plămâni, deoarece îmbunătățește semnificativ respirația.

De altfel, aerosolul cu apă de mare este un adevărat remediu pentru multe afecțiuni comune. Pe lângă îmbunătățirea respirației, aerosolul marin dizolvă rapid mucusul și flegma, curăță pasajele nazale și efectuează o acțiune expectorantă asupra plămânilor, ameliorând tusea.

Baia în mare și expunerea la soare: beneficii pentru piele 

Expunerea la soare, apă sărată și la aerul mării poate avea beneficii și pentru pielea noastră. Lumina soarelui oferă vitamina D, care este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

Expunerea la soare stimulează producerea de serotonină, un neurotransmițător asociat cu buna dispoziție și fericirea. Razele soarelui pot promova, de asemenea, sinteza melatoninei, un hormon care reglează somnul și ritmul circadian. Totodată, expunerea adecvată la soare poate ajuta la îmbunătățirea stării noastre de spirit și la reducerea simptomelor depresiei.

Apa sărată are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea și psoriazisul. Aerul de mare conține săruri minerale care pot ajuta la exfolierea pielii și la menținerea hidratării.

Respiră aerul de mare pentru a stimula hormonii fericirii

O vacanță la mare oferă posibilitatea de a te deconecta de la rutina zilnică și de a te dedica cu totul relaxării și odihnei. Contactul cu natura și frumusețea peisajelor din preajma mării oferă o experiență plăcută și revigorantă pentru minte, permițând eliberarea stresului acumulat.

În plus, o vacanță pe plajă oferă numeroase oportunități pentru desfășurarea de activități fizice în aer liber, cum ar fi înotul, plimbările de-a lungul plajei sau jocul de volei. Exercițiile fizice promovează producția de endorfine, cunoscute sub numele de „hormonii fericirii”, care ne pot îmbunătăți starea de spirit și pot crește nivelul de energie.

Efectele calmante ale sunetelor mării

Sunetul constant al valurilor mării are un efect calmant asupra sistemului nostru nervos. Acest sunet clar și relaxant poate ajuta la reducerea anxietății, la promovarea somnului și la îmbunătățirea calității odihnei pe timpul nopții.

Pe tot parcursul anului, mulți oameni găsesc sunetul mării extrem de relaxant și folosesc înregistrări audio ale valurilor pentru a-i ajuta să se relaxeze și să mediteze.

De asemenea, vederea și prezența peisajelor din preajma mării și culoarea albastră a apei pot avea un efect calmant și relaxant asupra sistemului nostru nervos. Albastrul este asociat cu sentimente de liniște și pace interioară.

Observarea unui peisaj precum marea, valurile și cerul deschis, toate acestea pot ajuta la reducerea anxietății și a stresului, promovând un sentiment de bunăstare și seninătate.

Slăbește înotând în apa sărată a mării

A face o baie în apă sărată înseamnă a lupta (inconștient) cu retenția de apă. Sărurile minerale prezente în apa de mare favorizează (prin osmoză) eliminarea lichidelor acumulate în țesuturi prin piele.

Te-ai întrebat vreodată de ce după o zi la plajă, în ciuda relaxării, te simți obosit? Te-ai cântărit vreodată imediat după ce ai petrecut o zi la mare? Fă-o și vei observa imediat rezultate!

Acest lucru se întâmplă deoarece sarea stimulează terminațiile nervoase ale pielii prin accelerarea metabolismului; în consecință, la mare, organismul arde grăsimile mai repede decât în mod normal, chiar dacă rămâi liniștit și relaxat. Acesta este și motivul pentru care, după o zi la mare, te simți obosit aproape ca atunci când ai alergat o zi întreagă.

Totodată, presiunea apei și acțiunea valurilor mării ne masează corpul, reactivând circulația sângelui. Apa, în general, îmbunătățește tonusul muscular. Nu este o noutate faptul că înotul este un adevărat panaceu pentru mușchii noștri.

Înotul este, de asemenea, un remediu excelent împotriva artritei și osteoartritei, deoarece dizolvă contracțiile și oferă mobilitate articulațiilor blocate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult