Un aliment cat se poate de banal ar putea potenta efectele chimioterapiei in cazul persoanelor aflate sub trataemnt pentru afectiuni maligne. Curry este micul facator de minuni, iar cercetatorii britanici sunt foarte optimisti in privinta descoperirii lor.
Ceea ce-i da puteri nebanuite acestui condiment este curcumina, un extract din radacina de tumeric, ce are un gust picant si este folosit in amestecul curry. Acesta nu doar ca aduce un plus de eficienta chimioterapiei, insa reduce numarul celulelor maligne rezistente la tratament. In plus, oamenii de stiinta cred ca substanta ar putea preveni cancerul recidivant.
Cercetarile efectuate la University of Leicester s-au focalizat, in principal, pe cancerul colorectal rezistent la chimioterapie. Aceasta teribila maladie isi adjudeca, anual, 600.000 de decese doar in Marea Britanie, fiind a treia cauza a mortalitatii in tarile vestice.
„Populatiile mici de celule canceroase care supravietuiesc chimioterapiei sunt responsabile de recidivele canceroase”, a explicat dr. Karen Brown, conducatorul studiului. „Aceste celule se pare ca au sarcini diferite in interiorul tumorii, facand-o rezistenta la tratament”, a continuat acesta.
Cercetarile arata ca curcumina extrasa din tumeric nu doar ca imbunatateste rezultatele chimioterapiei, dar reduce numarul celulelor canceroase rezistente, ceea ce are implicatii puternice in prevenirea reinstalarii bolii.
Tumericul sau curcuma, este o planta ierboasa, de origine asiatica, inrudita cu ghimbirul. Pudra extrasa din aceasta are o culoare galben-portocalie si un gust aromat, iute, si se foloseste in amestecurile de condimente curry. De sute de ani, acesta este folosit in medicina empirica traditionala, insa acum se pare ca a atras atentia si oamenilor de stiinta.