Dr. Tatiana Popescu: 6 uleiuri esențiale utile în caz de răceli

Uleiurile esențiale pot avea rol benefic în atenuarea simptomelor unor anumite afecțiuni, dar acestea nu se consumă niciodată ca atare.
  • Publicat:
Dr. Tatiana Popescu: 6 uleiuri esențiale utile în caz de răceli
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie - foto arhivă

A fost o perioadă în care uleiurile esențiale au devenit super populare la români. În teorie, și pe grupurile dedicate uleiurilor esențiale de pe rețelele sociale nu exista afecțiune sau problemă casnică pentru care să nu existe și soluția dintr-o sticluță mică dotată cu pipetă. Este bine de știut însă că oricât de multe efecte benefice ar putea avea o plantă, un fruct, rădăcina sau scoarța unui copac, nu putem administra intern ulei esențial integral. Adică nu putem lua cu lingurița direct. Dar unele uleiuri esențiale ne ajută să menținem sănătatea aparatului respirator. Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, vine cu lămuriri.

CSÎD: Uleiurile esențiale au devenit populare printre români pentru păstrarea sănătății. Ce uleiuri esențiale ajută la menținerea sănătății căilor respiratorii?

Dr. Tatiana Popescu: Pentru tractul respirator putem folosi uleiul de rozmarin care poate fluidifica mucusul din arborele bronșic. Uleiul de cimbru este util, de asemenea. Uleiul de mușețel este pentru liniștire.

Ce uleiuri esențiale poți pune în trusa de medicamente de urgență

CSÎD: Ce alte uleiuri esențiale am putea avea în casă în caz de infecții respiratorii, dacă nu suntem alergici, evident?

Dr. Tatiana Popescu: Uleiurile de cuișoare și de lavandă sunt folositoare pentru starea de convalescență a răcelii. Util este și uleiul esențial de lămâie. Uleiul esențial de oregano trebuie însă folosit cu precauție însă, datorită efectului său de încălzire puternică.

Uleiurile esențiale – ghid de folosire

CSÎD: Cum se folosesc corect uleiurile esențiale?

Dr. Tatiana Popescu: Uleiurile esențiale reprezintă esența plantelor sau fructelor și astfel sunt foarte concentrate, de aceea este bine să nu utilizăm cantități foarte mari ci, mai degrabă, să avem ca măsură picătura. Astfel putem să folosim uleiurile esențiale în apă pentru a fi încălzite și inhalate. De asemenea, le putem pune în difuzor pentru a se evapora și a umple aerul din încăperi cu vapori plăcut mirositori. Niciodată nu folosim uleiuri esențiale în aparatele de aerosoli la copii. Trebuie evitată administrarea lor în mâncare sau băuturi deoarece pot apărea reacții adverse serioase cum ar fi rush, urticarie chiar și soc anafilactic.

CSÎD: Înghițim ulei esențial?

Dr. Tatiana Popescu: În ceea ce privește înghițirea uleiurilor esențiale, un lucru este cert – nu înghițim niciodată un ulei esențial ca atare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile