Unele dureri de cap te slăbesc atât de tare, încât te lasă fără strop de energie. Altele? Apar când ţi-e lumea mai dragă şi îţi strică orice urmă de bună-dispoziţie.
Dar deşi migrenele pot varia de la a fi enervante la a fi istovitoare, toate au în comun o trăsătură importantă: te fac să te simţi rău. Nimeni nu pare sănătos şi nici nu se simte frumos atunci când stă cu mâinile la tâmple, strângându-le ca într-o menghină şi rugându-se ca suferinţa să înceteze.
Şi ce poţi face în situaţia asta? Iei câteva pastille şi speri că vei scăpa de chin? Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa. Pentru a diminua aceste dureri insuportabile, hai să aruncăm o privire asupra tipurilor de dureri de cap şi asupra cauzelor principale ale acestora şi să vedem care sunt metodele eficiente, dar mai puţin invazive decât un pumn de medicamente.
O mare parte din biologia durerilor de cap îşi are originea în funcţia unui nerv numit Trigemen, un nerv mare, care pleacă direct din creier şi se împarte în trei ramuri, acoperind întreaga faţă. O varietate de factori declanşatori pot stimula inflamarea şi iritarea acestui nerv şi a ţesuturilor înconjurătoare, transformându-se în durerea pe care o simţim sub forma unei migrene.
O altă cauza majoră a durerilor de cap este dilatarea vaselor de sânge. Vasele de sânge prea mari pot fi dureroase în sine sau pot provoca durere, permiţând diverselor substanţe chimice să se scurgă lent din ele, infiltrându-se în ţesuturile înconjurătoare şi în creier şi provocând, astfel, inflamaţii.
Aproape 15% dintre oameni s-au născut cu un mic orificiu în inimă, numit PFO (patent foramen ovales). Dacă acel orificiu nu se închide, sângele trece direct din plămâni, în creier. Plămânii au rolul de a detoxifia şi de a curăţa o mulţime de substanţe chimice supărătoare din sânge, astfel că fără a trece printr-un proces de “detoxifiere” a plămânilor, acele substanţe chimice pot ajunge direct în creier, declanşând durerea de cap prin dilatarea arterelor cerebrale.
Acestea sunt doar câteva dintre cauzele principale ale migrenelor. În general, durerile de cap pot apărea într-o varietate de forme şi, dacă vei şti tipul de durere de care suferi, o vei putea trata mai repede şi îi vei putea împiedica repetarea.
Terapia cu puncte de presiune (triggerpoints) a apărut în Asia cu peste 2000 de ani în urmă şi este o presopunctură care funcţionează atunci când apeşi cu degetele anumite puncte din corp care eliberează stresul muscular. Aşadar, data viitoare când suferi de aceste dureri mergi la o şedinţă de shiatsu sau, mai bine, fă-o chiar tu!
Ce trebuie să ştii:
Atenţie, însă, specialiştii nu recomandă terapia cu triggerpoints femeilor însărcinate!