Extractul de vanilie, un repelent pentru insecte? Cum să ții țânțarii la distanță

Am văzut de ceva vreme tendința de a folosi extract de vanilie ca repelent pentru insecte pe Internet și suntem cu siguranță intrigați.
  • Publicat:
Extractul de vanilie, un repelent pentru insecte? Cum să ții țânțarii la distanță
Extractul de vanilie, un repelent pentru insecte? Cum să ții țânțarii la distanță

Vara și-a făcut deja simțită prezența și, deși asta înseamnă cer senin, brize calde și distracție în aer liber, înseamnă și vizitatori nepoftiți, mai ales insecte zburătoare și care înțeapă. Țânțarii pot ocupa primul loc pe lista de avertismente de vară, dar există modalități de a preveni mușcăturile de țânțari dacă ești predispus la ele. Spray-ul împotriva insectelor este un exemplu principal, dar are și el părțile sale mai puțin plăcute. Mirosul spray-ului poate fi puțin copleșitor și, dacă campezi, unele spray-uri pot deteriora cortul. Așa că, dacă cauți o alternativă, un produs obișnuit din bucătărie ar putea să te ajute. Am văzut de ceva vreme tendința de a folosi extract de vanilie ca repelent pentru insecte pe Internet și suntem cu siguranță intrigați. Dar înainte de a începe să te stropești cu vanilie cu miros delicios, haideți să vedem dacă există studii care să susțină această practică.

Funcționează extractul de vanilie ca repelent pentru insecte? 

Vanilia a demonstrat, în cercetări limitate, că are o oarecare capacitate de a respinge câteva specii de țânțari. Deși acest lucru poate suna promițător, provocarea cu vanilia și alte uleiuri esențiale este că efectele repelente sunt adesea de scurtă durată. Țânțarii au evoluat de-a lungul a milioane de ani pentru a ne găsi printre alte mirosuri concurente din mediul înconjurător. Pe termen lung, aceste substanțe nu pot concura cu mirosurile corpului uman sau CO2-ul pe care îl expirăm, care sunt semnalele pe care țânțarii înfometați le folosesc pentru a-și găsi următoarea masă.

Conform studiului din 2021, extractul de vanilie poate respinge țânțarii și alte insecte pentru doar 30 de minute, dacă nu mai puțin. Acesta este doar o estimare și poate varia de la o persoană la alta. 

Țânțarii, la fel ca majoritatea altor insecte care se hrănesc cu sânge, folosesc dioxidul de carbon pe care îl expirăm ca un atractant pe distanțe lungi pentru a-i aduce aproape de gazdele lor. Dar odată ce ajung aproape de o gazdă, folosesc o varietate de alte indicii pentru a-și găsi ținta finală. Acestea includ componente vizuale, cum ar fi forme și culori (culorile închise nu sunt recomandate în habitatul țânțarilor pentru că ies mai mult în evidență) și alte indicii chimice pe care le emanăm. Aceste indicii chimice includ mirosurile respirației, produsele secundare ale microbiotei de pe pielea noastră sau alte mirosuri generale umane.

Din cauza tuturor acestor factori, extractul de vanilie poate funcționa mai bine pentru unii oameni, dar poate să nu funcționeze deloc pentru alții.

Suntem cu toții diferiți, și aceste combinații diferite sunt mai mult sau mai puțin atrăgătoare pentru diferitele specii de țânțari. Din acest motiv, unii oameni pot folosi repelente mai puțin concentrate, în timp ce alții au nevoie de mai mult.

Care este cea mai bună modalitate de a respinge țânțarii? 

Pentru cei care sunt predispuși la mușcături, se recomandă utilizarea produselor cu ingrediente active înregistrate la EPA și recomandate de CDC. Acestea includ DEET, IR 3535, picaridin, ulei de eucalipt citriodora (OLE), para-menthan-diol (PMD) și 2-undecanona. Aceste ingrediente active au fost dovedite a fi sigure și eficiente atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Cu siguranță există cercetări care arată că extractele din destul de multe plante pot oferi un anumit nivel de repelent pentru țânțari și alte insecte: plantele de citronella (Cymbopogon nardus) și câteva alte varietăți de mușcate, gălbenele, iarbă de lămâie (Cymbopogon citratus), cimbrișor de câmp (Nepeta cataria), anumite tipuri de mentă, lavandă și lantana (Lantana camara).

Iată câteva reguli pe care toată lumea ar trebui să le urmeze:

  1. Poartă cămăși cu mâneci lungi și pantaloni în aer liber în perioadele de activitate maximă a țânțarilor, împreună cu un repelent pentru un strat suplimentar de protecție.
  2. Aplică repelent cu moderație doar pe pielea expusă și folosește repelente pe pielea de sub haine doar atunci când țânțarii pot pătrunde prin haine.
  3. Nu inhala sau ingera repelentele și fii foarte precaut atunci când le aplici pe față pentru a nu-ți intra în ochi.
  4. Evită aplicarea produselor cu concentrație mare (mai mult de 30% DEET) pe piele. Evită aplicarea repelentelor pe mâinile copiilor, deoarece poate duce la contactul cu ochii sau gura.
  5. Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să minimizeze utilizarea repelentelor. De asemenea, fii precaut cu copiii mici și bebelușii. Aceștia reacționează adesea diferit față de adulți.
  6. Nu folosi niciodată repelente pe răni sau piele iritată.

Foto: envato

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian