Fii sanatoasa pe note muzicale!

Ascultatul muzicii nu mai este doar un hobby, ci si o forma de terapie
  • Publicat:
Fii sanatoasa pe note muzicale!
Fii sanatoasa pe note muzicale!

Ascultatul muzicii nu mai este doar un hobby, ci si o forma de terapie folosita din ce in ce mai des de catre adeptii medicinei alternative. Muzica are puterea de a restabili, mentine sau chiar ameliora sanatatea, actionand pe plan mental, fizic sau emotional. Asa ca, apasa butonul „play”!

Peste tot in lume, muzica este un instrument foarte folosit de catre specialisti pentru imbunatatirea sanatatii si a calitatii vietii oamenilor. Terapeutii lucreaza in clinici, spitale, ospicii, inchisori, clinici de reabilitare, centre de tratament de zi, centre de plasament, scoli de corectie, unde obtin rezultate foarte bune.

Terapia are la baza patru metode:

1. Metoda receptiva: consta in ascultarea unor piese, urmata de un feedback pe marginea muzicii ascultate. Terapeutul vorbeste cu persoana care a ascultat muzica despre ce a simtit, in ce fel l-au afectat sau impresionat melodiile respective. Acest lucru le permite pacientilor sa se exteriorizeze, sa vorbeasca deschis despre problemele lor si sa le gaseasca solutii.

2. Metoda improvizatiei: consta in procesul de creatie, prin voce sau instrumente. Aceasta metoda permite exteriorizarea starilor si a sentimentelor, eliberarea energiilor negative si dezvoltarea personala.

3. Metoda reproducerii sunetelor: consta in reproducerea unor melodii compuse de altii. Astfel, se lucreaza la imaginea propriei persoane, pacientul dobandind o incredere mai mare in propria persoana si respect de sine.

4. Metoda compozitiei: persoana care apeleaza la terapia prin muzica isi poate exprima sentimentele ascunse de care posibil nici nu este constienta, prin crearea unui colaj muzical, din fragmente de muzica vocala sau instrumentala deja existente.

Ce e mai bun la aceasta terapie este ca o poti face si singura, chiar acasa ori in locurile tale preferate, iar rezultatele sunt cat se poate de evidente!

Cand e timpul sa folosesti muzica drept terapie:

Cand ai o stare de spirit foarte proasta: muzica are puterea de a te face sa te simti fericita in doar cateva minute: ea reduce starea de oboseala, echilibreaza starea psihica si nivelul de cortizon din sange (hormonul stresului).

Pentru relaxare, stres, anxietate: muzica activeaza procesele interne de refacere a organismului – reduce ritmul cardiac si respiratoriu, scade tensiunea arteriala, relaxeaza muschii si chiar previne complicatiile cardiace.

Pentru imbunatatirea calitatii somnului: in cazul adultilor muzica are un efect benefic asupra somnului, acesta fiind mai lung, mai adanc, fara tulburari. Aceleasi efecte s-au dovedit a fi si in cazul copiilor, care au ascultat muzica in timp ce dormeau.

Daca suferi de depresie: muzica nu doar ca te scapa de starile depresive, dar favorizeaza si asimilarea medicamentelor administrate in acest scop.

Parkinson, skizofrenie si autism

Exista confirmari ale faptului ca terapia prin muzica timp de cateva luni duce la imbunatatirea conditiei psihice si fizice a bolnavilor de schizofrenie (prin reducerea sentimentului de izolare sociala si cresterea interesului pentru socializare a bolnavilor), de parkinson (acestia au dovedit o mobilitate mai buna, coerenta in gandire si exprimare) si a copiilor bolnavi de autism. Acestia din urma si-au imbunatatit abilitatile de comunicare (atat verbale cat si nonverbale), au acordat o atentie sporita muzicii fata de ceilalti stimuli din exterior si au avut o dezvoltare mentala mai aproape de normal, cu ajutorul muzicii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile