Florile de soc: beneficii extraordinare pentru sănătate

  • Publicat:
Florile de soc: beneficii extraordinare pentru sănătate
Sursa foto: Shutterstock

Te-ai gândit vreodată că florile de soc infuzate au o serie de beneficii uluitoare pentru sănătatea ta? De la uzul extern până la cel intern, florile de soc nu încetează să uimească prin efectele sale pozitive. Proprietăţi laxative, sudorifice, antiinflamatoare şi dezinfectante, toate acestea şi multe altele le vei găsi prezentate aici.

Ceaiul de soc este cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, scăderea nivelului de colesterol, îmbunătăţirea vederii, stimularea sistemului imunitar, îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi pentru tuse, răceli, gripă, infecţii bacteriene, virale şi amigdalită. Ceaiul de soc a fost folosit pentru a trata epidemia de gripă din Panama în anul 1995.

Bioflavonoide şi alte proteine din sucul acestuia distrug virusurile, răcelile şi gripa care au capacitatea de a infecta celula. Persoanele cu gripă care au consumat ceai de soc au raportat simptome mai puţin severe, vindecându-se mult mai rapid.

Florile de soc: studii privind beneficiile pentru sănătate

Florile de soc conţin pigmenţi organici, tanin, aminoacizi, carotenoide, flavonoide, zahăr, rutin, acid viburnic, vitaminele A şi B şi o cantitate mare de vitamina C. Ele au, de asemenea, efect laxativ, diuretic şi sudorific.

Flavonoizii, inclusiv quercetina, se consideră că reprezintă acţiunile terapeutice ale florilor de soc şi fructelor de pădure. În conformitate cu ultimele studii, aceste flavonoide includ antociani, antioxidanţi puternici care protejează celulele împotriva deteriorării.

În Israel, studiile realizate la Laboratorul de Oncologie Hasassah au stabilit faptul că socul stimulează sistemul imunitar al organismului şi este benefic în tratarea cancerului şi a pacienţilor suferinzi de SIDA.

Gama largă de beneficii medicale (de la gripă şi răceală, la astm, diabet zaharat şi pierderea în greutate) se datorează, probabil, consolidării sistemului imunitar al fiecărui individ.

La Centrul de Cercetare Bundesforschungsanstalt pentru produse alimentare din Karlsruhe, Germania, oamenii de ştiinţă care au efectuat studii asupra socului au arătat faptul că antocianii pot spori funcţiile imune prin stimularea producerii de citokine. Aceste proteine unice acţionează ca mesageri în sistemul imunitar pentru a ajuta la reglarea răspunsului imun, contribuind astfel la apărarea organismul împotriva bolilor.

Studiile de la Universitatea din Graz, Austria, au constatat faptul că extractul din florile de soc reduce oxidarea lipoproteinei cu densitate joasă (LDL). Oxidarea LDL este implicată în aterogeneză, contribuind astfel la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Cu toate acestea, ca urmare a uşoarelor sale proprietăţi laxative, ceaiul de soc nu este recomandat în cantităţi mari (decât în cazurile în care este cu adevărat nevoie). O jumătate de cană de ceai de soc pe zi sau o cană la 2 zile reprezintă doza benefică, afirmă oamenii de ştiinţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile