Gălbenelele, vedetele terapiilor naturiste

Am dus dorul soarelui în această primăvară câteva zile bune. La fel şi natura, care însă după câteva zile de lumină, s-a repliat remarcabil şi pur şi simplu a explodat. Multe plante au invadat pământul, dar vremea bună a făcut din gălbenele vedetele grădinilor, spre bucuria pasionaţilor de terapii naturiste.
  • Publicat:
Gălbenelele, vedetele terapiilor naturiste

Am dus dorul soarelui în această primăvară câteva zile bune. La fel şi natura, care însă după câteva zile de lumină, s-a repliat remarcabil şi pur şi simplu a explodat. Multe plante au invadat pământul, dar vremea bună a făcut din gălbenele vedetele grădinilor, spre bucuria pasionaţilor de terapii naturiste.

Însă statutul de vedetă al gălbenelelor a depăşit demult graniţa spaţiului verde, deşi ele nu sunt deloc pretenţioase, preţioase, minuni care să necesite cea mai sofisticată îngrijire.

Poate tocmai caracterul lor peren, culoarea vie şi prospeţimea permanentă i-au atras pe strămoşii noştri să le culeagă, să le aplice pe răni, ochi dureroşi, să-şi aline răcelile, febra, infecţiile, să trasmită mai departe taina poţiunilor magice care datează din Egiptul Antic pentru ca mai apoi gălbenelele să devină un fel de aspirină bună la toate.

În ultimii o sută de ani, ne-am rafinat poate mai mult decât am făcut-o vreodată şi e normal să punem în discuţie calităţile plantelor, extraordinare – spun unii, nedovedite prin studii ample, sunt de părere alţii. Cât adevăr şi cât mit există în privinţa proprietăţilor extractului de gălbenele pentru îngrijirea pielii ne-am întrebat, având în vedere popularitatea acestei plante, iar medicul dermatolog Mihaela Leventer a venit cu răspunsul.

“Gălbenelele cunoscute sub denumirea ştiinţifică de Calendula Officinalis sunt flori comune care cresc în grădini şi uneori şi pe spaţiul verde stradal. Florile de uz cosmetic sau farmaceutic trebuie culese de pe culturi speciale ferite de poluare.

Din florile de gălbenele se extrage un ulei utilizat în industria cosmetică. Există o observaţie populară că extractul de gălbenele reduce inflamaţia unor răni sau că ar putea fi utilizat fără risc pe pielea oricui.

Această observaţie a fost exploatată de producătorii de cosmetice. În acest moment există nu numai creme cu gălbenele, ci şi uleiuri, pudre pentru bebeluş, şampoane, săpunuri etc. La noi se vinde un produs care se cheamă >, dar în realitate este o vaselină cu un colorant gălbui.

Nu există studii de eficienţă, ci doar o frumoasă poveste de marketing uşor de înţeles. În SUA a fost interzisă utilizarea extractului de gălbenele pe post de colorant. În farmacii găsim însă şi produse cu extract de gălbenele de foarte bună calitate”, spune medicul care face lumină şi în privinţa preparării cremelor la domiciliu, o altă tendinţă în rândul pasionaţilor de viaţă sănătoasă.
 

“Nu putem prepara în bucătărie creme cu extract de gălbenele de calitate pentru simplul motiv că nu ştim ce parte din floare conţine moleculele benefice, cât timp ar trebui să stea la macerat, cum o curăţăm de impurităţi şi cum să facem să nu distrugem prin păstrare la o temperatură nepotrivită extractul de gălbenele. Eflorescenţa nu trebuie aplicată direct pe o rană pentru că poate produce iritaţie locală. Este mai cuminte să cumpărăm un produs din farmacie de la un producător serios şi cu reputaţie bună”, sunt recomandările medicului Mihaela Leventer.

Preferatele prinţilor şi actriţelor

Deşi la capitolul “frumuseţe” gălbenelele au rivali puternici şi oricând un trandafir sau o orhidee vor fi preferate şi se vor integra perfect într-un decor elegant, se pare că micile flori galbene compensează prin alte calităţi descoperite chiar de către prinţul Charles al Marii Britanii, cunoscut pasionat de grădinărit, dar şi de medicină alternativă, fiind preşedintele unei fundaţii de specialitate.

Prinţul încurajează cu fiecare ocazie preocuparea pentru dezvoltarea terapiilor naturiste şi valorificarea beneficiilor pe care le oferă numeroase minuni ale naturii printre care şi perenele gălbenele. Nici Hollywoodul nu ratează ocazia de a le lăuda: actriţa Maggie Gyllenhaal este fanul numărul 1 al unui brand de cosmetice organice din Australia, iar crema şi spuma de curăţare care înglobează extract de gălbenele sunt preferatele ei după zile de filmări şi evenimente în care machiajele i-au încărcat pielea.

Şi Thandie Newton îşi îngrijeşte mâinile cu un produs fără care nu poate trăi: o cremă de mâini cu trandafir, gălbenele şi violete. Totuşi, oricât de tentant şi îmbietor sună, cremele naturale trebuie alese după anumite criterii pentru ca eficienţa să nu se transforme în suferinţă. Le enumeră dermatologul Mihaela Leventer:

“Trebuie să fim atenţi la producător, modalitatea de conservare a produsului, datele de garanţie. Nu tot ce e natural este şi benefic. Cele mai multe alergii cutanate în zona noastră geografică provin de la extractul de castan, propolis, hipericin şi gălbenele. În SUA, Aloe Vera este implicată în cele mai multe alergii de contact.” Aşadar, atenţie maximă la orice semn vă transmite pielea.

Cât priveşte vizita la dermatolog înaintea folosirii unei creme cosmetice pe bază de plante, specialistul dă verdictul: “La medicul dermatolog trebuie să ajungă cei cu probleme de piele. Persoanele sănătoase, fără antecedente de alergii, pot experimenta pe propria piele toleranţa la diferite produse cosmetice. Deci nu cred că e necesar un astfel de consult”.

Remedii naturale, dar cu măsură

Să recunoaştem: deşi conceptele naturale atrag ca un magnet pasionatele de viaţă sănătoasă, puţine femei sunt dispuse să-şi petreacă timp în bucătărie preparând poţiuni din felurite ierburi şi flori. Şi chiar dacă ar fi dispuse să o facă, e nevoie de surse de încredere pentru plante, din zone nepoluate şi de condiţii excelente de păstrare. În plus, se ştie că fără conservanţi, termenul de valabilitate a cosmeticelor se reduce drastic.

De aceea, tot timpul, de la tentaţia de a cumpăra cât mai multe uleiuri, creme şi suplimente şi până la tastarea pinului de la cardul de credit va fi doar un pas minuscul. Deşi alte plante exotice cu nume sonore domină piaţa cremelor, produsele pe bază de gălbenele le concurează şi prin preţurile extrem de accesibile.

Totuşi chiar şi în condiţiile în care natura este principalul nostru aliat în supravieţuire, puţină precauţie nu strică: de exemplu, unii specialişti britanici spun că terapiile pe bază de gălbenele ar trebui evitate de către gravide şi persoanele care alăptează. Am întrebat medicul dermatolog şi care ar trebui să fie conduita mamelor în privinţa folosirii cremelor cu gălbenele la bebeluşi.

Iată răspunsul doctorului Mihaela Leventer: “Eu sunt adepta produselor adaptate pielii bebeluşilor care provin din farmacie şi care nu sunt colorate sau parfumate. În felul acesta, evităm producerea unei alergii. În general, cosmeticele pentru piele atopică sunt cele mai potrivite şi ele nu conţin extracte de plante. Dacă mama totuşi optează pentru un produs bio atunci cred că se pot utiliza uleiul de cocos sau cel de măsline”.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Păcăleşte durerea fără pastile
Păcăleşte durerea fără pastile