Tratamentele impotriva diabetului si a colesterolului „rau” au ajuns intr-o noua etapa, cea in care oamenii de stiinta si-au intors privirea catre natura. Un studiu israelian demonstreaza ca naringenina, molecula care confera grepfrutului gustul amar, are efecte benefice in cazul persoanelor suferind de ateroscleroza, hipermetabolism si chiar diabet.
Studiul, aparut in publicatia PLoS One, demonstreaza ca o cantitate suficient de mare de naringenina consumata inainte de masa poate opri producerea de colesterol „rau” cu pana la 42 de procente si poate crete sensibilitatea la insulina cu 64 de procente.
Oamenii de stiinta atrag atentia ca organismul nostru nu poate absorbi prea simplu aceasta molecula, daca se afla in stare naturala. Astfel, israelienii au „umblat” putin asupra ei, imbunatatind-o cu ajutorul ciclodextrinei, o molecula folosita adesea in industria farmaceutica pentru ca intensifica bioabsorbtia medicamentelor in organism.
„Complexul obtinut de noi este special pentru ca se ia inainte de masa, ca masura de prevenire a afectiunilor. Prin comparatie, medicamentele existente se prescriu numai dupa ce nivelul anormal al lipidelor din sange a devenit problema cronica”, a atras atentia dr. Yaakov Nahmias, coautor al studiului.