Alături de paracetamol şi plasturii cu dezinfectan, hamamelisul este un produs care face parte din dotarea cabinetelor medicale.
Substanţă lichidă obţinută dintr-o plantă care creşte pe teritoriul Americii – Hamamelis virginiana, se utilizează extern pentru calmarea pruitului, a durerilor provocate de hemoroizi şi pentru împrospătarea pielii.
Nu are nici o legătură cu vrăjitoria, deşi crengile bifurcate ale plantei erau folosite de către “vrăjitori” pentru a găsi izvoarele subterane de apă, calitate care se exploatează şi astăzi. Numele plantei derivă de la cuvântul vechi englezesc wych, care înseamnă maleabil. Lemnul este atât de flexibil încât americanii îl foloseau în trecut pentru a construi arcuri de vânătoare.
Elementele active principale al acestui remediu tradiţional sunt taninii. Taninii reprezintă o substanţă organică cu proprietăţi astringente: închide porii cutanaţi mult mai bine decât o fac tonifiantele cutanate. De asemenea taninii produc constricţia vaselor de sânge reducând astfel sângerările produse de tăieturi sau alte răni minore.
Datorită acestor tanini, hamamelisul se administra în trecut pentru vindecarea diareii. Soluţiile distilate care se vând astăzi în farmacii drept hamamelis sau apă de hamamelis sunt complet diferite.
Oricum, poţi să cumperi preparate cu hamamelis sub formă de extract lichid, frunze uscate sau tinctură. Este, de asemenea, un ingredient activ al multor produse de îngrijire a pielii.
Un astringent răcoritor
Chiar dacă hamamelisul se vinde astăzi în magazinele de produse naturiste nu se aseamănă cu remediul tradiţional, conţinutul de alcool (aproape egal cu al vinului de masă) făcându-l un astringent mult mai sigur şi mai eficient pentru:
Poţi obţine extrem de multe beneficii din taninii conţinuţi de hamamelis, preparându-ţi singură infuzia sau procurându-ţi extractul lichid de la un magazin de produse naturiste.
Iată ce minuni mai poate să facă această plantă!
Loţiune pentru ten – amestecă hamamelis cu puţină apă de trandafiri şi puţin geranium şi vei obţine o loţiune perfectă pentru afecţiunile cutanate.
Balsam pentru contuzii – aplică tinctura pe locurile unde ai suferit contuzii sau întinderi musculare şi te vei simţi mai bine imediat!
Calmarea iritaţiilor cutanate pruriginoase – păstrează la frigider o infuzie de hamamelis şi muşeţel pentru a pulverize pielea înroşită, eczemele, dermatitele sau formaţiunile apărute pe piele în timpul varicelei sau pojarului.
Împrospătarea respiraţiei – o infuzie slabă de hamamelis poate fi folosită ca apă de gură. S-a demonstrat că extractul de hamamelis inhibă acţiunea bacteriilor din cavitatea bucală şi poate fi folosit pentru tratarea problemelor parodontozei. Tamponează-ţi interiorul gurii şi apoi scuipă lichidul – nu înghiţi preparatul!