Această plantă poate deveni ingredientul unic din bucătăria ta care te poate ajuta să treci cu bine de sezonul gripelor și al răcelilor. Este vorba despre Astragalus.
Bucătăria ta poate fi o adevărată farmacie (naturistă) unde ți-ai putea păstra legume, fructe, condimente sau diferite plante care fac minuni pentru sistemul imunitar și pentru afecțiuni specifice. Unele dintre acestea sigur le ai deja sau le cumperi frecvent pentru a găti, cum sunt morcovii, pătrunjelul, piperul, usturoiul – pe altele, poate ceva mai exotice, le poți include treptat și ocazional în dieta zilnică.
Azi îți propun o plantă care poate fi ingredientul tău de nădejde mai ales în anotimpul rece, în sezonul gripelor și al răcelilor: Astragalus.
Pe lângă un somn odihnitor, exerciții fizice zilnice și o dietă bogată în alimente integrale, Astragalus poate să îi ofere organismului tău reziliența de care are atât de multă nevoie mai ales lunile acestea.
Printre fitoterapeuții, Astragalus este în top 20 preferințe și în raport cu frecvența uzitării lui în prevenție și tratare. Pentru că există peste 2000 de specii de Astragalus, asigură-te că vei cumpăra Astragalus propinquus, pentru a evita vreo specie toxică sau care nu are neapărat calitățile acesteia.
Citește și: Remediile naturale cu adevărat eficiente pentru răceală: 5 alimente din cămară care te pun pe picioare
În urma unor studii clinice și in vitro, s-a demonstrat că astragalusul crește numărul celulelor albe, reduce replicile virale și stimulează producția celulelor T killer (Zwickey, Heather, 2007). Ceea ce înseamnă că întărește automat sistemul imunitar, reduce frecvența tractului respirator superior, a răcelilor și a gripelor.
Tot prin influența pe care o are asupra sistemului imunitar, această plantă poate să reducă efectele secundare ale chimioterapiei.
Folosirea astragalusului a fost benefică și în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă, îmbunătățind considerabil funcția inimii (teste realizate pe grupuri de control cărora li se administra pe de o parte tratamente convenționale, pe de altă parte injecții cu astragalus).
Mai mult, această plantă previne și remediază afecțiunile rinichilor și ale ficatului, îmbunătățind funcția renală în cazul pacienților cu boli renale cronice.
Fitoterapeuții recomandă deseori cure cu astragalus celor care suferă de sindromul de oboseală cronică, fibromialgie, oboseală suprarenală. Dar nu trebuie să suferi de o afecțiune anume ca să te recuperi mai rapid după o răceală sau să reziști mai bine în perioadele mai aglomerate din an.
Cercetătorii au remarcat că dieta cu astragalus funcționează ca un boost de energie prin „creșterea absorbției oxigenului și a utilizării sistemice a oxigenului.”
Secretul constă în a-l folosi în cantitățile de care ai nevoie și de a-l introduce în dietele zilnice prin intermediul unor rețete nu numai sănătoase, dar și gustoase. Datorită gustului său dulce, poate fi integrat cu ușurință în mâncăruri sau ca un twist adus ceaiurile pe care le consumi în mod regulat.
Se recomandă cantități ceva mai mari: între 10 și 30 de grame pe zi, de aceea folosirea doar a tincturii sau a capsulelor este de obicei insuficientă.
Dacă nu trebuie să îți faci nicio grijă atunci când consumi Astragalus pentru prevenirea și tratarea răcelilor și gripelor, evită această plantă dacă suferi de boli acute (mai puțin în cazul în care ai multiple simptome de deficiențe și te poate ajută să îți întărești sistemul imunitar) și nu folosi acest ingredient împreună cu medicamente inumosupresoare (pentru tratarea bolilor autoimune, ce reduc tenacitatea sistemului imunitar).
Folosește Astragalus sub formă de ceai, este delicios și perfect pentru lunile de iarnă. Încălzește organismul din interior și merge perfect într-o combinație de:
Pui toate ingredintele într-o oală, torni peste ele 2 1/2 cană de apă, o lași să dea în clocot, după care reduci focul la minimum și lași compoziția să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, cu capac.
La final, strecoară și adaugă, după gust lapte sau miere, sau ambele. Ceaiul trebuie băut în decurs de 36 de ore.
Aceasta este o rețetă pe gustul celor care apreciază și pot tolera aromele intense. O alternativă specială la orezul cu lapte clasic, cu care toți am crescut.
Pune orezul într-o oală și adaugă peste el 1 2/3 căni cu apă, laptele de cocos și Astragalusul. Dă compoziția în clocot, amestecă bine și acoperă lasă la fiert pe foc mic timp de 20 minute. Verifică din când în când dacă orezul este pătruns de lichid, dacă e nevoie să îl lași puțin mai mult la fiert.
După ce ai luat oala de pe foc, adaugi cardamomul și mierea. De consumat de preferință în 3 zile de când l-ai preparat.
Mai mult, poți adăuga 3 pumni mari de rădăcini uscate feliate de Astragalus în supa de oase, pe care o poți prepara din oase de pui sau de vită. Merge perfect în combinație cu ceapă, morcovi și acrită ușor cu oțet de mere.
O supă bogată în calciu, magneziu, fosfor, siliciu, sulf, oligoelemente, glucozamină. O poți găti în cantități mari, iar ceea ce nu consumi imediat poți păstra la congelator.
Un secret: coace la cuptor oasele timp de 20-30 minute înainte să le pui la fiert. Și lasă la fiert întreaga compoziție pentru 12-24 ore, apoi strecoră și extrage ingredientele solide.
Citește și: Răceala în timpul iernii la copii – alimente pentru imunitate și remedii pentru răceală
Sursă: De la Foret, R. (2019). Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice, Ed. Paralela 45