Lămâile şi limetele sunt unele dintre cele mai populare fructe citrice din întreaga lume. Deşi au atâtea în comun, să nu uităm de aspectele care le diferenţiază. Vom vorbi aşadar atât de similarităţile, cât şi diferenţele dintre lămâi şi limete, iar astfel vei ştii exact ce să faci cu ele atunci ”când viaţa ţi le scoate în cale”.
Lămâile şi limetele sunt două fructe diferite, genetic vorbind, dar în fapt, ele sunt destul de apropiate. Atât lămâile, cât şi limetele, la fel ca şi portocalele, grepfrutul şi mandarinele, fac parte dintr-o anumită categorie de citrice. Lămâile şi limetele cresc peste tot în lume, dar lămâile, cunoscute şi ca Citrus limon, se regăsesc în zonele cu climatel moderat, în timp ce limetele, cunoscute şi ca Citrus aurantifolia, cresc în regiunile tropicale şi subtropicale. Ambele sunt folosite în diferite industrii, atât sub forma lor proaspătă, cât şi procesate, de la industria alimentară, până la cea cosmetică şi medicinală. Le regăsim chiar şi în produsele de curăţenie pentru casă, iar asta nu doar datorită mirosului îmbietor, ci şi a proprietăţilor antibacteriene.
Deşi au numeroase similarităţi, putem vorbi despre câtevaa diferenţe clare. Printre acestea se numără cele fizice, care ţin de dimensiune şi culoare. Lămâile au o nuanţă de galben deschis în timp ce limetele sunt verzi, dar odată ce sunt prea coapte, limetele capătă o culoare gălbuie, făcând distincţia dintre ele ceva mai dificilă. De asemenea, limetele sunt mai mici şi mai rotunde decât lămâile, dar pot varia ca dimensiuni. De exemplu, limetele au între 3 şi 6 centrimentri în diametru, în timp lămâile ajung la 7-12 centimetri în diametru şi au o formă ovală sau puţin alungită.
Diferenţe există chiar şi de gust, chiar dacă par asemănătoare, dar gustul variază în funcţie de individ.
100 de grame din fiecare fruct conţin următoarele valori nutriţionale:
Lămâi
Limete
Vitamina C, unul dintre pricipalii nutrienţi care se regăsesc în citrice, este cunoscută şi pentru proprietăţile sale antioxidante şi joacă un rol major în susţinerea sistemului imunitar. Citricele conţin compuşi antioxidanţi, antiinflamatorii şi proprietăţi antibacteriene. Multiple studii sugerează că aceşti compuşi joacă un rol important în prevenirea bolilor de inimă şi a anumitor tipuri de cancere, inclusiv cancerul de sân şi de colon.