Lavanda (levănţica), efecte benefice şi proprietăţi!

Cine şi-ar închipui că un medicament poate să miroasă atât de frumos? Uleiurile de levănţică, folosite de mult timp la fabricarea parfumurilor, săpunurilor şi apoi a şampoanelor, se utiţizează şi la ameliorarea stării de anxietate şi a insomniei. Există chiar dovezi ştiinţifice care arată că unul dintre componentele acestor uleiuri, poate juca un rol important în tratarea cancerului.
  • Publicat:
Lavanda (levănţica), efecte benefice şi proprietăţi!

Cine şi-ar închipui că un medicament poate să miroasă atât de frumos? Uleiurile de levănţică, folosite de mult timp la fabricarea parfumurilor, săpunurilor şi apoi a şampoanelor, se utiţizează şi la ameliorarea stării de anxietate şi a insomniei.

Există chiar dovezi ştiinţifice care arată că unul dintre componentele acestor uleiuri, poate juca un rol important în tratarea cancerului.

Levănţica este planta de care ai nevoie atunci când eşti încordată, sau suferi de anxietate. Cercetătorii au descoperit că levănţica favorizează tipul de unde cerebrale asociate cu relaxarea.

De asemenea, nu este întâmplător faptul că uleiurile de masaj conţin adesea levănţică. Uleiul acestei plante este absorbit uşor de piele, iar efectul lui sedativ asupra sistemului nervos central te ajută să te relaxezi.

Lavanda – alte utilizări:

  • Ameliorarea cefaleei – aplică puţin ulei pe tâmple şi masează uşor, până simţi că durerea scade simţior
  • Calmarea durerilor abdominale – medicii germani recomandă, adeseori, ceaiul de levănţică pentru îmbunătăţirea digestiei. Uleiurile relaxează muşchii netezi ai tractului digestive , domolind crampele gastrice şi intestinale, care apar după servirea meselor.
  • Vindecarea infecţiilor – substanţele conţinute de levănţică distrug bacteriile şi previn infectarea rănilor sau zgârieturilor. Lavanda poate vindeca ţesuturile, promovând creşterea de cellule noi şi ajutând la cicatrizarea rănilor.
  • Calmarea durerilor de urechi – Aceleaşi componente care ajută la vindecarea rănilor te scapă şi de durerile de urechi!
  • Este ideală pentru persoanele care au probleme cu somnul, adorm greu sau se trezesc des în timpul nopţii, prelungind calitatea şi durata somnului.
  • Şi în cazul acneelor, a pielii uscate sau a tenului gras, lavanda sare în ajutor! Aplicaţi o compresie cu infuzie de lavandă în zona pe care vreţi să o trataţi şi veţi vedea rezultatele imediat!
  • Perfectă în diminuarea mătreţii! Aplică 15 picături de tinctură de lavandă (o găseşti la plafar) în 2 linguri de ulei de măsline, încălzeşte-le foarte puţin în cuptorul cu microunde şi aplică-le apoi pe părul umed, masând uşor scalpul. Pune-ţi apoi o mască de duş şi lasă soluţia să acţioneze aproximativ o oră înainte să te speli. Pentru un efect de durată, foloseşte acest “tratament” o dată pe săptămână.
  • Te scapă şi de durerile musculare! Indiferent de cauza durerilor, esenţa de lavandă, utilizată în mod corect, poate duce la îndepărtarea acestora. Umple cada cu apă fierbinte, toarnă câteva picături de lavandă şi relaxează-te, cel puţin 15 minute. Pentru a te asigura de efectul dorit, masează-ţi zonele dureroase cu ulei de măsline în care toarnă câteva picături de tinctură.

Levănţica pare să facă progrese tot mai mari, studiile recente arătând că are posibilitatea de a bloca celulele canceroase moi, cum ar fi cele de la ficat, sâni sau prostată!

De asemenea, lavanda nu este folosită doar în scopuri cosmetice sau medicinale, ci şi în domeniul gastronomic! Exista foarte multe reţete care include această plantă minune, fie pe post de garnitură decorativă, fie ca ingredient în salate, şerbet sau îngheţată. Totuşi, deoarece este foarte parfumată, trebuie folosită cu măsură!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult