Lavanda sau Levănţica – va trece proba timpului?

Deocamdată, se descurcă bine în panoplia plantelor recomandate cu căldură de fitoterapeuţi. Însă există şi semne de întrebare cu privire la eficienţa reală a aromei inconfundabile. Aceasta deşi levănţica se strecoară de sute de ani în trusa cu remedii naturale.
  • Publicat:
Lavanda sau Levănţica - va trece proba timpului?

Deocamdată, se descurcă bine în panoplia plantelor recomandate cu căldură de fitoterapeuţi. Însă există şi semne de întrebare cu privire la eficienţa reală a aromei inconfundabile. Aceasta deşi levănţica se strecoară de sute de ani în trusa cu remedii naturale.

Apetitul pentru medicina alternativă este tot mai crescut în rândul celor care caută în natură salvarea de la poluare, ce însă ne asigură confortul (oricât de scumpă ar fi benzina, nu renunţăm la maşină), de la medicamente care abundă în chimicale, dar salvează vieţi şi de la stresul profesional, inerent însă carierelor de succes. Aşa că viaţa la ţară şi alimentaţia bio sunt însoţite de orientarea către extracte de plante care până la un punct rivalizează cu medicamentele.

Una dintre vedetele suave ale plantelor cu virtuţi terapeutice recunoscute este levănţica. Sigur cei care o cunosc şi o folosesc cad într-o reverie relaxantă cu gândul la câmpurile mov din sudul Franţei, din Provence. Iar dacă am putea să ne teleportăm, cu siguranţă aceea ar fi destinaţia după o zi stresantă de lucru. Vă mărturisesc că, deşi planta mea de suflet este Aloe Vera, m-a pus puţin pe gânduri documentarea pentru acest articol când am aflat că beneficiile lavandei au fost descoperite cu secole în urmă şi că există 40 de tipuri de plante din familia Lavandula, utile în combaterea insomniei (prin încetinirea impulsurilor nervoase şi atenuarea tensiunii), a durerilor de cap şi a disconfortului abdominal.

Începutul secolului 20 se anunţă însă punctul de cotitură pentru succesul lavandei pe piaţa remediilor naturiste: un chimist din ţara câmpurilor mov, Rene-Maurice Gattefosse a fost cel care şi-a vindecat o arsură cu ajutorul uleiului de lavandă după un accident de laborator. Iar mai târziu, în timpul primului Război Mondial, chirurgul, tot francez, Jean Valnet a fost nevoit să găsească soluţii confruntându-se cu o lipsă acută de medicamente. Astfel, a tratat arsurile şi a calmat durerile cu ajutorul lavandei. Iată câteva argumente bune ca să “împrietenesc” Aloe Vera care nu-mi lipseşte din casă cu uleiul de levănţică.

Lavanda – beneficii direct proporţionale cu frumuseţea

Am făcut deja primul pas către upgradarea trusei de remedii indispensabile, cumpărând de pe stradă un bucheţel de levănţică.
L-am adus în redacţie, l-am adulmecat şi m-am bucurat să aflu ulterior că 5 minute de expunere la aroma de levănţică scad secreţia de cortizol, hormonul stresului, responsabil pentru inflamaţia din corp şi implicit pentru îmbătrânirea prematură. Şi mai mult, se pare că stimulează activitatea antioxidanţilor, substanţe pro tinereţe, dar şi libidoul. Aşa că aviz amatorilor de masaje erotice în cuplu. Dar mai ales aviz amatorilor de expuneri nesăbuite la soare, pentru că o aplicare de ulei ar putea atenua din efectele bombardamentului UVA şi UVB. La ora actuală, levănţica este o plantă care şi-a depăşit originile mediteraneene şi creşte, pe lângă Europa, în SUA şi în Australia.

Arma sa secretă se numeşte în termeni chimici linalool care poate readuce la normal nivelul unor componente importante ale sistemului imunitar, crescute periculos în condiţii de stres. Lista beneficiilor nu se opreşte aici, pentru că specialiştii recomandă uleiul esenţial de lavandă în cazul migrenelor, depresiei, anxietăţii, eczemelor, acneei, căderii părului, durerilor musculare, hipertensiunii, micozelor, combaterii atacurilor insectelor etc.

În volumul “Farmacia verde”, James A. Duke invocă beneficiile lavandei ca adjuvant în tratamentul vaginitei, prin adăugarea a câteva picături de ulei esenţial în apa de baie doar pe durata terapiei medicamentoase. Oricum, sfatul unui specialist este vital atunci când terapiile naturiste depăşesc graniţa prevenţiei şi a inducerii unei stări de bine generale a organismului.

Semne de întrebare
De ajuns cu laudele, să ascultăm şi vocile medicale care s-au arătat sceptice în privinţa efectelor reale ale uleiului de lavandă. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Ohio spun că nu au reuşit să găsească îmbunătăţiri concrete şi dovezi medicale privind efectul lavandei asupra celor 56 de voluntari ai unui studiu, în ciuda faptului că multe persoane declară că se simt bine când adulmecă aroma inconfundabilă.

Iar un studiu din 2007, publicat în New England Journal of Medicine a sugerat faptul că aplicarea repetată a uleiurilor de lavandă şi de arbore de ceai ar putea fi asociată cu dezvoltarea anormală a sânilor la băieţi, ginecomastia. Însă specialiştii americani declarau că e nevoie de cercetări suplimentare pentru a vedea dacă aceste uleiuri au efecte similare estrogenilor feminini.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
4 plante medicinale antistres
4 plante medicinale antistres
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile