Mierea de Manuka: cum o alegem şi cu ce se diferenţiază de cea obişnuită

În lumea întreagă există 20.000 de tipuri de miere, dar mierea de Manuka este cel mai studiat şi recunoscut sortiment.
  • Publicat:
Mierea de Manuka: cum o alegem şi cu ce se diferenţiază de cea obişnuită
FOTO: 123rf.com

În lumea întreagă există 20.000 de tipuri de miere, dar mierea de Manuka este cel mai studiat şi recunoscut sortiment pentru acţiunea antibacteriană, antivirală şi antiinflamatorie. Pentru a beneficia însă de potenţialul său terapeutic, ea trebuie aleasă în funcţie de afecţiunea ce se doreşte a fi tratată, dar, mai ales, trebuie să fie autentică.

Produsă de peste 100 de ani, mierea de Manuka a devenit cel mai căutat produs din întreaga lume, după ce au fost dovedite activităţile non-peroxidice specifice de către dr. Peter Molan în 1981, activitate ce îi conferă puterea antibacteriană superioară altor sortimente de miere.

Cum se alege mierea de Manuka

Cele mai importante criterii de care trebuie să se ţină cont sunt motivul folositii acestui sortiment de miere, fie că vorbim de menţinerea unei stări de sănătate bună, întărirea sistemului imunitar sau tratarea unor probleme digestive, dar şi istoricul afecţiunii ce se doreşte tratată, mai exact, dacă este cronică, în fază incipientă sau dacă s-au urmat şi alte tratamente.

În funcţie de puterea antibacteriană, mierea de Manuka se împarte în patru categorii:    

  • Putere antibacteriană mică: ideală pentru consumul zilnic sub forma unui îndulcitor natural, pentru întreţinere sau prevenţie;             
  • Putere antibacteriană medie: indicată pentru întărirea sistemului imunitar, recuperarea după răceli, în infecţii uşoare cu diverse bacterii şi microbi;      
  • Putere antibacteriană mare: pentru infecţii de natură cronică şi acută care nu răspund la alte tratamente clasice, afecţiuni digestive precum ulcerul gastric, întărirea sistemului imunitar slăbit şi sub formă de pansament pentru iritaţii, arsuri şi alte răni la nivelul pielii;
  • Putere antibacteriană superioară: recomandată în afecţiuni cronice şi acute cu agenţi patogeni rezistenţi la antibiotice (Stafilococul auriu, Helicobacter pylori, E.coli, Clostridium difficile sau tulpina bacteriană MRSA), afecţiuni care au fost sau nu tratate anterior cu antibiotice convenţionale.

Mierea de Manuka: cu ce este diferită faţă de alte tipuri de miere

Spre deosebire de mierea obişnuită, cunoscută pentru compoziţia bogată de nutrienţi ce conferă acesteia proprietăţi antibacteriene, antimicrobiene, antifungice, antioxidante şi imunomodulatoare, mierea Manuka mai conţine şi metilglioxal (MGO), dihidroxiacetonă (DHA), leptosperină, phenyllactic acid, methoxyacetophenon,  methoxybenzoic acid, hydroxyphenyllactic acid. De asemenea, mierea Manuka are un pH scăzut datorită substanţei d-gluconolactone care reduce în mod natural acest nivel. Un nivel pH scăzut înseamnă  o capacitate mai bună de împiedicare a creşterii microbiene şi o oxigenare mai eficientă în cazul rănilor cronice. Cele mai multe sortimentelor de miere sunt supuse unor procedee ce implică utilizarea căldurii în momentul recoltării şi al fabricării, lucru care duce însă şi la degradarea nutrienţilor din compoziţia mierii. Mierea de Manuka este o miere raw, ceea ce înseamnă că nu este supusă tratamentelor care ar putea afecta calităţile sale terapeutice.

Consistenţa sa este mai groasă în comparaţie cu mierea obişnuită şi, asemenea majorităţii sortimentelor existente, aceasta trece prin procesul natural de cristalizare care este mult mai lent. Gustul este unul uşor dulceag, intens şi aromat, iar culoarea poate varia în funcţie de mai multe aspecte cum ar fi regiunea şi perioada de recoltare.

Urmărește CSID.ro pe Google News