Ultimele intrate in categoria alimentelor capabile sa reduca riscul de cancer mamar sunt rodiile despre care cercetatorii americani spun ca isi datoreaza virtutile unor substante ce actioneaza ca inhibitori de enzima.
Rolul principal se pare ca ii revine unui acid descoperit in rodii, care blocheaza activitatea aromatazei, enzima vinovate de transformarea androgenilor in estrogeni, hormoni care influenteaza in mare masura aparitia cancerului mamar. Aceasta este descoperirea oamenilor de stiinta de la Centrul de cercetare si tratament al cancerului City of Hope din Duarte, California.
De altfel, multe dintre femeile care au supravietuit cancerului de san urmeaza tratamente pe baza de inhibitori ai aromatazei: Aromasin (Pfizer), femara (Novartis) si Arimidex (AstraZeneca Plc). Aceste medicamente opresc estrogenii din actiunea lor de „hranire” a tumorilor.
Desigur, cercetatorii nu le recomanda acestor femei sa renunte la tratamentele pe care le urmeaza pentru a manca rodii intrucat acestea nu sunt la fel de eficiente din pricina cantitatii reduse de substanta activa. Din acest motiv ei recomanda rodiile in scop preventiv si nu ca tratament.
Pe viitor, oncologii de la Universitatea Texas sustin ca ar trebui realizate mai multe teste pe sucul de rodii pentru a intelege mai bine efectele acestuia asupra nivelului estrogenilor, simptomelor induse de menopauza, densitatii tesutului mamar si chiar in prevenirea cancerului.
Mai mult de 400.000 de femei mor anual in intreaga lume din cauza cancerului de san, iar in jur de 75% din totalul cazurilor sunt estrogen-receptor pozitive, ceea ce inseamna ca tumorile se „hranesc” cu acest hormon.
Studii anterioare au demonstrat ca rodiile sunt bogate in antioxidanti (vitamine si alte substante) care pot preveni cancerul, bolile de inima si Alzheimerul.