Daca va sperie pretul piperat al fructelor de padure sau nu le gasiti tot timpul anului, aflati ca ele au un rival mut mai ieftin, dar cu un continut generos de antioxidati. Este vorba despre orezul negru, cunoscut in China Antica sub numele de „orezul interzis” pentru ca fiecare boaba era rezervata nobilimii, iar oamenii de rand nu aveau acces la el.
Beneficiile orezului negru au fost pe larg prezentate in cadrul unei conferinte recente a Asociatiei Americane a Chimistilor. „O singura lingurita de orez negru contine mai multi antioxidanti decat o lingurita de afine de exemplu. In acelasi timp, are mai putine zaharuri, dar mult mai multe fibre si vitamine E”, a declarat profesorul american Zhimin Xu.
„Daca tot consumam fructele de padure pentru a ne proteja sanatatea, de ce n-am apela la o solutie similara, dar mult mai ieftina, asa cum este orezul negru? Mai mult, taratele din acest sortiment de orez au o concentratie si mai mare de antioxidantii”, a adaugat cercetatorul american.
Aceste elemente sunt deja recunoscute ca avand proprietati deosebite in a preveni bolile de inima, cancerul si in a scadea valoarea colesterolului rau din sange.
Profesorul Zhimin Xu sugereaza folosirea taratelor de orez negru pentru a creste valoarea nutritiva a cerealelor pentru micul dejun, a bauturilor, prajiturilor si a altor produse.