Mai gustos, mai bogat in nutrienti si mai sanatos. Ajuta la slabit, faciliteaza digestia, are proprietati anti colesterol, anti imbatranire si relgeaza tensiunea. Iata de ce ar trebui sa optezi pentru otetul balsamic in locul celui obisnuit, de mere.
1. Ajuta la slabit
Mai multe studii suedeze realizate in anul 2005 au demonstrat ca otetul balsamic confera o senzatie intensa de satietate si duce la scaderea poftei de mancare. Consumat zilnic, acesta contribuie semnificativ la scaderea greutatii si la eliminarea toxinelor din corp.
2. Imbunatateste digestia
Otetul balsamic este bogat in pectina, o fibra solubila in apa care incetineste absorbtia alimentelor si a fluidelor in intestin. Intrucat parcurge lent aparatul digestiv, are un efect depurativ asupra lui, ii amelioreaza disfunctiile.
Totodata, se pare ca un consum regulat de otet balsamic previne aparitia ulcerului gastric, intrucat face ca stomacul sa secrete un suc protector. El are de asemenea o actiune protectoare impotriva bacteriilor care se afla la originea bolilor digestive si limiteaza riscurile intoxicatiei alimentare.
Regleaza glicemia
Aviz diabeticilor de gradul 2 si a marilor consumatori de dulciuri. Otetul balsamic regleaza cantitatea de zahar din sange, datorita acidului acetic din compozitie.
Mentine sanatatea inimii
Consumul zilnic de otet balsamic duce la o diminuare considerabila a tensiunii arteriale, a presiunii sanguine si a activitatii reninei, enzima responsabila cu productia de peptide (care favorizeaza hipertensiunea arteriala).
Totodata, otetul balsamic are un efect benefic asupra nivelului colesterolului „rau”, pe care il elimina treptat din organism.
Amelioreaza afectiunile ORL
Otetul balsamic, ca si otetul obisnuit de altfel, are proprietati antiseptice puternice si distruge bacteriile. La fel ca si cele din stomac, si cele din gat care se afla la originea diferitelor infectii, laringite si faringite, pot fi inlaturate cu ajutorul otetului balsamic.
De asemenea, acesta lupta cu succes si impotriva stafilococilor si streptococilor care provoaca otite si infectii ale canalului auditiv, mai ales in cazul in care acestea recidiveaza.
Lupta cu osteoporoza
Daca timp de 32 de zile consumi zilnic otet balsamic, iti ajuti corpul sa asimileze mai bine calciul si sa incetineasca scaderea densitatii osoase pricinuita de menopauza si de schimbarile hormonale. Reusesti astfel sa iti intaresti sistemul osos si sa previi osteoporoza.
… si cu imbatranirea
Otetul balsamic este bogat in antioxidanti, mai ales in beta-caroten, care anihileaza radicalii liberi si stimuleaza activitatea sistemului imunitar. Totodata, otetul balsamic contribuie si la mentinerea starii de bine a organismului, avand un aport semnificativ de nutrienti precum bor, potasiu, fier.