(P) 4 plante cu efect antiinflamator care te ajută să îți menții sănătatea

Din fericire, anumite plante sunt bine-cunoscute pentru rolul lor antiinflamator și ajută la menținerea sănătății organismului, iar printre acestea se numără:
  • Publicat:
(P) 4 plante cu efect antiinflamator care te ajută să îți menții sănătatea
Natura îți oferă suficiente resurse naturale care combat inflamația

Inflamația este un proces natural care apare în organismul fiecăruia în anumite momente. Sistemul imunitar creează inflamația pentru a proteja corpul de infecții, răni sau boli. Pe termen lung însă, aceasta poate duce la o serie de simptome neplăcute. Cele mai comune simptome ale inflamației cronice includ dureri corporale, oboseală constantă și insomnie, depresie, anxietate și alte tulburări de dispoziție, probleme gastrointestinale, precum constipația, diareea, creșterea sau scăderea neintenționată în greutate și infecții frecvente. Printre factorii care contribuie la prezența inflamației cronice în organism se numără și anumite alimente, cum ar fi zaharurile, carbohidrații rafinați, grăsimile trans și alcoolul.

Din fericire, anumite plante sunt bine-cunoscute pentru rolul lor antiinflamator și ajută la menținerea sănătății organismului, iar printre acestea se numără:

Curcumin

Curcuminul este principalul compus activ din turmeric (Curcuma Ionga) și este apreciat în special pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Astfel, includerea acestui ingredient în dieta ta te poate ajuta să reduci considerabil inflamația cronică și simptomatologia asociată. Este deosebit de util pentru ameliorarea durerilor articulare, dar și pentru îmbunătățirea funcției generale a sistemului imunitar. Beneficiile sale nu se opresc aici, așa ca îți recomandăm să citești totul despre curcumin și să apelezi cu încredere la suplimentele naturale sau să îl adaugi ca atare în mâncare. Dacă ai nevoie de mai multe motive să te convingi de eficacitatea acestui ingredient-minune, studiile arată că este util în cazul unor boli cronice, precum artrita, pancreatita sau cancerul.

Tămâia

Tămâia (Boswellia serrata) este folosită din cele mai vechi timpuri ca plantă de bază în medicina Ayurveda datorită proprietăților sale antiinflamatorii și nu numai. Are și efect analgezic, care, în combinație cu cel antiinflamator, ameliorează rapid simptomele asociate durerilor musculare sau articulare. Astfel, redă mobilitatea și flexibilitatea acestora. În compoziția acestei plante, cel mai puternic acid care inhibă enzimele proinflamatorii este cel AKBA (Acetil-11-ceto-β-boswellic). Este responsabil pentru inhibarea leucotrinelor care cauzează inflamația și astfel a devenit un remediu indispensabil pentru afecțiuni precum artrita reumatoidă, osteoartrita, dar și pentru bolile inflamatorii intestinale.

Gheara diavolului

Această plantă originară din Africa este adesea folosită de sportivi pentru a trata inflamația și durerea. Se regăsește în diverse compoziții farmaceutice, inclusiv în geluri care se aplică local. Compușii activi ai acestei plante, numiți harpagozide, sunt prelucrați cu atenție astfel încât să nu își piardă eficacitatea. În cazul durerilor articulare și nu numai, poți să folosești un astfel de gel ca și remediu complementar pe lângă suplimentele pe bază de curcumin. Este util inclusiv pentru febra musculară.

Ghimbirul

Din categoria celor mai puternice plante cu efect antiinflamator face parte, bineînțeles, și ghimbirul (Zingiber officinale). Beneficiile pentru sănătate sunt numeroase, însă gustul acestei plante este neplăcut pentru unele persoane. Din fericire, poate fi consumat sub formă de comprimate ca tratament naturist împotriva inflamației. Pe lângă acest efect, sporește și imunitatea organismului, detoxifică și susține digestia.

Includerea acestor plante antiinflamatoare în rutina zilnică nu doar că ajută la reducerea inflamației, dar contribuie și la menținerea sănătății generale a organismului. Fie că alegi să le consumi sub formă de suplimente, ceaiuri sau ca ingrediente culinare, aceste plante te pot ajuta să previi și să gestionezi simptomele inflamației cronice, asigurându-ți o viață mai sănătoasă și mai echilibrată.

 

Sursa foto: Shutterstuck

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc