Plante medicinale pentru dureri articulare, dureri de cap şi febră

Unele plante sunt deosebit de eficiente în tratarea durerilor acute sau cronice, pot calma durerile de cap sau combate febra. Asiguraţi-vă mai înainte însă de cauza medicală a durerii, consultând un medic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Plante medicinale pentru dureri articulare, dureri de cap şi febră

Unele plante sunt deosebit de eficiente în tratarea durerilor acute sau cronice, pot calma durerile de cap sau combate febra.

Asiguraţi-vă mai înainte însă de cauza medicală a durerii, consultând un medic. În caz de dureri de cap, bruşte şi neobişnuite, sau de febră crescută (temperatură mai mare de 39 de grade Celsius)  mai ales la copiii mici şi la persoanele în vârstă, consultaţi de urgenţă medicul.

Plante medicinale contra durerilor articulare

Durerile articulare sunt în general provocate de reumatism. Este vorba de un ansamblu eterogen de maladii  ale căror simptome dureroase apar ca urmare a degradării cartilajelor articulare sau a inflamării articulaţiilor. Aceste patologii sunt artroza, durerile de spate, poliartrita reumatoidă ( o maladie inflamatorie a articulaţiilor de origine genetică) spondilartitra anchilozantă( maladie inflamatorie a coloanei vertebrale) şi osteoporoza ( legată de o decalcifiere a scheletului)

Ce plante se utilizeză

Plantele indicate sunt gheara diavolului, turmericul, frunzele de coacăz negru, de urzică vie, mesteacăn, bambus, coada calului sau bubericul şi chiar varza. Acţiunea lor antidolorifică remarcabilă se datorează conţinutului de compuşi antiinflamatori. Dacă nu trebuie să alegeţi decât una, încercaţi gheara diavolului sau turmericul.

Cum se utilizează plantele medicinale

Sub formă de infuzie, decoct, tinctură-mamă sau capsule. Varza se recomandă doar în uz extern, sub formă de cataplasme.

Plante medicinale pentru dureri de cap

Există diferite dureri de cap, clasate în cefaleee primare (cefalee de tensiune, migrenă, cu sau fără aură) şi secundare ( provocate  de o maladie preexistentă). Unele plante vă pot ajute să le calmaţi, sub rezerva unui diagnostic iniţial. Cele mai utile plante sunt:

– Speciile bogate în cafeină: cafeaua, ceaiul sau mate, utilizate sub formă de băutură sau de extract fluid. Unele produse farmaceutice conţin  o combinaţie de aspirină ori paracetamol şi cofeină, care le fac mai eficiente.Atenţie: unele prsoane  pot fi sensibile la cafeină, aceasta provocându-le sau agravându-le durerea de cap.

– Romaniţa. Mai multe studii clinice au demonstrat eficacitatea aceste plante în prevenirea migrenelor. Utilizarea romaniţei la pacienţii migrenoşi a dus la reducerea  intensităţii durerii, precum şi a severităţii simptomelor asociate (greaţă, vomă, sensibilitate la zgomote şi la lumină). Se recomandă folosirea capsulelor sau infuziei.

– Menta de grădină sub formă de ulei esenţial:1-2 picături  puse la tâmplă, la distanţă de ochi, ca atare sau diluate în ulei vegetal. Pe piaţa  farmaceutică există  uleiuri esenţiale ambulate în recipiente  roll-on, special destinate durerilor de cap.

Plante medicinale contra febrei

Pentru a combate febra moderată se  utilizează plantele febrifuge sau antipiretice. Acestea sunt, de obicei, plante sudorifice: ajută la diminuarea temperaturii corpului, crescând totodată producţia de sudoare.

Ce plante se utilizează

Plantele care pot fi utilizate sunt ţintaura mică, socul negru, teiul sau salvia.

Plante medicinale cu efecte benefice multiple

Două plante pot fi folosite pentru combaterea durerilor articulare, de cap şi a febrei: creţuşca şi salcia.

Ele conţin compuşi asemănători aspirinei, derivaţi salicilici. Aceste molecule au proprietăţi antidolorifice, antiinflamatoare şi febrifuge.

Cum se utilizează

Sub formă de infuzie, decoct, tinctură-mamă sau de capsule.

Cataplasmele cu varză

Pentru a utiliza foile de varză în tratamente externe, cel mai simplu mod e să zdrobiţi una sau două frunze proaspete (nu contează varietatea), apoi să le aşezaţi pe o frunză întreagă. Se pune cataplasma astfel obţinută pe zona dureroasă, cu fructele zdrobite pe piele, imobilizând-o cu o fâşie de teflon. Aşezată pe frunte, ajută la combaterea febrei şi a durerilor de cap, iar pe articulaţii atenuează durerea.

 

Sursa: Cartea „200 de plante care ne vor binele„, autor Carole Minker, editura RAO.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile