Plante medicinale pentru inimă, vase de sânge şi hemoroizi

Utilizare adecvată a plantelor medicinale, în uz extern şi intern, ar fi benefică pentru sistemul tău cardiovascular, atât cu scop preventiv, cât şi curativ. Ele permit reducerea nivelului de colesterol din sânge şi a tensiunii arteriale, îmbunătăţesc circulaţia, mai ales la nivelul membrelor inferioare şi calmează suferinţele provocate de hemoroizi.
  • Publicat:
Plante medicinale pentru inimă, vase de sânge şi hemoroizi

Utilizare adecvată a plantelor medicinale, în uz extern şi intern, ar fi benefică pentru sistemul  tău cardiovascular, atât cu scop preventiv, cât şi curativ. Ele permit reducerea nivelului de colesterol din sânge şi a tensiunii arteriale, îmbunătăţesc circulaţia, mai ales la nivelul membrelor inferioare şi calmează suferinţele provocate de hemoroizi.

Colesterol şi tensiune arterială           

Două plante des consumate în dieta mediteraneeană, cunoscute pentru  calităţile lor în păstrarea sănătăţii cardiovasculare, sunt reputate pentru faptul că ajută la menţinerea unui sistem circulator sănătos şi performant şi pentru prevenirea maladiilor cardiovasculare. Aceste plante alimentare pot fi, de asemenea, utilizate în fitoterapie.

Usturoiul: luat pe cale orală, ca atare sau sub formă de gelule, echilibrează nivelul trigliceridelor sanguine, diminuează colesterolul LDL ( colesterol rău) şi creşte  nivelul colesterolului HDL ( colesterolul bun). Are, de asemenea, proprietatea de a diminua tensiunea arterială, de a fluidza sângele şi de a reduce riscurile de ateroscleroză ( depozite de plăci de grăsime în interiorul vaselor sanguine)

Măslinul: frunzele sunt utilizate, pe cale orală, pentru a ajuta la menţinerea unei tensiuni arteriale normale, graţie proprietăţilor de dilatare a vaselor sanguine şi de diminuare a tensiunii. De asemenea, reduce uşor nivelul colesterolului sanguin. Consumul de ulei de măsline scade riscul de ateroscleroză şi de maladii vasculare.

Plante diuretice

Plantele diuretice cresc eliminarea urinară a apei din organism. Această apă este filtrată de către rinichi prin sânge. Volumul sanguin astfel diminuat determină reducerea presiunii acestuia în pereţii vaselor sanguine şi, prin urmare, diminuarea tensiunii arteriale.

Ce plante se utilizează?

Aceste plante sunt în special codiţele de cireşe, pirul târâtor, splinuţa, păpădia şi vulturica.

Probleme circulatorii şi hemoroizi

Aceste plante conţin compuşi venotonici (ameliorează returul venos şi circulaţia) şi vasculoprotectori ( ameliorează rezistenţa şi funcţia vaselor sanguine, a capilarelor şi a microcapilarelor). Ele sunt recomandate ca bază în insuficienţa venoasă ( picioare grele, inflamate şi dureroase şi pentru a ameliora fragilitatea capilară şi a face să dispară manifestările ei ( cuperoză, peteşii, echimoze). Se utilizează deopotrivă în tratarea simptomelor crizei hemoroidale. Hemoroizii apar ca urmare a dilatării venelor rectului şi anusului.

Ce plante se utilzează?

Plantele benefice pentru circulaţia la nivelul picioarelor şi hemoroizilor sunt viţa de vie roşie, alunul vrăjitoarei, castanul de India, gingko, ghimpele pădureţ, sulfina, bobocii florali de sophora, fructele coacăzului şi afinului, coaja de citrice (portocală, lămâie). Se pot utiliza în uz intern sau local ( cu excepţia cojii de citrice: doar în uz oral).

Pentru a stimula microcirculaţia

Uneori se utilizează plante pentru a ţinti microcirculaţia ( sau circulaţia capilară) a unei zone anume din organism şi a-i ameliora astfel funcţionarea.

La nivelul ochilor: afinele, coacăzele sunt bogate în antociani, benefici pentru microcirculaţia la nivelul ochilor, permiţând păstrarea sănătăţii oculare şi o performanţă  vizuală optimă, cât mai mult timp cu putinţă.

La nivel cerebral: substanţele din frunzele de gingko, benefice pentru microcirculaţia la nivelul creierului, sunt utilizate pentru a diminua simptomele de îmbătrânire cerebrală şi ale demenţei senile, precum şi pentru a menţine o funcţie cerebrală cât mai bună cu putinţă.

Câteva sfaturi pentru picioare uşoare

  • Staţi cu picioarele ridicate de câte ori aveţi oczia, evitaţi poziţia picior peste picior.
  • Treceţi cu un jet de apă rece peste picioare la finele fiecărui duş. Diminuaţia frecvenţa şi temperatura băilor.
  • Dacă utilzaţi un gel pentru circulaţie, ţineţi-l la frigider înainte de a-l folosi.
  • Masaţi-vă picioarele de jos în sus pentru a stimula returul venos.
  • Purtaţi şosete sau ciorapi de contenţie. Încălţaţi-vă dimineaţa, înainte de a coborî din pat.

 

 

Sursa: cartea 200 de plante care ne vor binele, autor Carole Minker, editura RAO.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile