Quercetina: beneficii, contraindicații, în ce alimente o găsești

Quercetina este un pigment care se găsește în legume, fructe, cereale, ceai și vin. Află care sunt beneficiile, dar și contraindicațiile.
Quercetina: beneficii, contraindicații, în ce alimente o găsești
Sursa foto: Shutterstock

Quercetina este un pigment care se găsește în legume, fructe, cereale, ceai și vin. Are efect antioxidant și antiinflamator și poate avea rol adjuvant în afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea, alergiile sau demența.

Află ce beneficii ar putea avea quercetina, ce alimente conțin această substanță, cum se iau suplimentele cu quercetină și care este doza recomandată.

Quercetina: ce este?

Efectele benefice ale flavonoidelor precum quercetina provin din capacitatea lor de a funcționa similar antioxidanților odată ajunse în organism. Antioxidanții sunt compuși care leagă și neutralizează radicalii liberi. La rândul lor, radicalii liberi sunt molecule instabile care pot cauza deteriorarea celulalră atunci când nivelul lor este crescut. Aceste deteriorări produse de radicalii liberi au fost asociate de-a lungul timpului mai multor boli cronice precum cancer, boli cardiovasculare și diabet.

Quercetina este cel mai abundent flavonoid din dietă. Se estimează că, în medie, o persoană consumă 10-100mg de quercetină zilnic, din diferite surse. Printre alimentele care conțin quercetină se numără ceapa, merele, fructele de pădure, broccoli, citricele, cireșele, ceaiul verde, cafeaua, vinul roșu și caperele. De asemenea, ele se regăsesc pe piață și ca suplimente alimentare sub formă de capsule sau pudră.

Printre motivele pentru care ar trebui ca o persoană să consume quercetină se numără:

  • îmbunătățirea imunității
  • lupta împotriva inflamațiilor
  • combaterea alergiilor
  • îmbunătățirea performanțelor sportive
  • menținerea stării generale de sănătate

Alimente care conțin quercetină

Printre alimentele cu cel mai ridicat conținut de quercetina se numără:

  • ceapa
  • merele roșii
  • strugurii negri sau roze
  • zmeura, murele, afinele, coacăzele, merișoarele
  • broccoli
  • caperele
  • varza kale
  • citricele
  • cireșele
  • ardeiul gras verde și cel galben
  • sparanghelul
  • spanacul
  • ardeiul iute
  • salata verde
  • fructele de soc
  • roșiile
  • ceaiul verde și cel negru
  • cafeaua
  • vinul roșu

Suplimente și doze recomandate: cum se administrează

Unele persoane pot alege să ia suplimente cu quercetina sub formă de pudră sau capsule, acestea putând avea efect benefic în întărirea imunității, combaterea inflamațiilor, a alergiilor și creșterea rezistenței fizice.

Doza recomandată de quercetină variază între 500 și 1.000 mg pe zi.

Pentru că este greu absorbită în organism de una singură, suplimentele cu quercetină sunt adesea îmbogățite cu vitamina C, resveratrol sau enzime precum bromelaina, care cresc capacitatea de absorbție a acestui antioxidant.

În cazul în care se depășește doza recomandată este posibil să apară simptome precum: dureri de cap, dureri de stomac, înțepături sau furnicături în corp.

Gravidele și femeile care alăptează trebuie să evite suplimentele cu quercetină, având în vedere că nu au fost realizate studii privind siguranța acestora în cazul acestor categorii.

Chiar dacă suplimentele cu quercetină pot fi luate fără prescripție medicală, este de preferat să se consulte medicul înainte de administrare, mai ales dacă se urmează în paralel un tratament cu antibiotice sau medicamente de tensiune.

Quercetina și COVID-19

Cercetătorii au descoperit că quercetina ar putea inhiba replicarea virusului SARS-CoV-2, responsabil de apariția bolii COVID-19, însă studiile in vitro sunt inconsistente și e foarte puțin probabil ca rezultatele aparent bune să fie obținute și în studii pe oameni. Iar asta din cauza faptului că substanța este metabolizată rapid și eliminată din corp în decurs de câteva ore.

De asemenea, studiile au luat în calcul doze foarte mari de quercetină, care în cazul oamenilor pot avea efecte nocive, așa cum am precizat anterior.

Beneficii asupra sănătății

În cadrul studiilor pe animale de laborator s-a demonstrat că extractul de quercetină ar putea avea anumite beneficii asupra sănătății:

  • Ar putea reduce inflamațiile din corp (inflamațiile sunt asociate cu un risc crescut de cancer, boli de inimă și de rinichi)
  • Ameliorează simptomele alergiilor (poate bloca producția de histamină, substanță care determină reacțiile alergice)
  • Ar putea avea efect anticancerigen (studiile au arătat că poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase în ficat, prostată, plămâni, sâni, colon, ovare etc.)
  • Reduce riscul de boli ale creierului (efectul antioxidant ar putea avea rol protector asupra creierului, protejându-l de boli precum demența sau boala Alzheimer)
  • Ar putea regla tensiunea arterială
  • Îmbunătățește rezistența fizică
  • Ar putea regla nivelul zahărului din sânge
  • Combate stresul oxidativ responsabil de îmbătrânirea celulară

Efecte adverse și contraindicații

Quercetina se regăsește în numeroase fructe și legume, motiv pentru care este sigură de consum. Ca supliment, aceasta nu prezintă efecte adverse. În anumite situații însă, atunci când se consumă mai mult de 1,000mg de quercetină pe zi, pot apărea ușoare simptome precum:

  • durerile de cap
  • durerile de stomac
  • senzație de furnicături

Consumată sub forma alimentelor, quercetina este sigură chiar și pentru femeile însărcinate și cele care alăptează. În privința suplimentelor cu quercetină, dacă pot fi consumate de către femeile însărcinate și cele care alăptează, acestea sunt vaste, motiv pentru care recomandat este să se evite administrarea lor în timpul sarcinii și în perioada alăptării. Ca orice alt supliment, înainte de adiministrarea lui, ideal este să stai de vorbă cu medicul de familie astfel încât să nu interfereze cu alte medicamente precum antibiotice sau tratamente pentru hipertensiune.

Surse: WebMD, Healthline

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult