Dismenoreea (durerile la menstruație) este una dintre cele mai frecvente probleme în rândul femeilor. Lună de lună, foarte multe femei sunt chinuite de dureri groaznice care preced și însoțesc perioada menstruală. Acestea se manifestă sub forma unor crampe în zona inferioară a abdomenului și deseori vin la pachet cu greață, dureri de cap, de spate, oboseală sau schimbări ale dispoziției.
Durerile la menstruație pot debuta cu 1-2 zile înainte de apariția sângelui menstrual. De regulă, dismenoreea se instalează imediat ce ovulul este eliberat din ovar și își începe drumul prin tubul falopian (trompa). Senzațiile resimțite în abdomenul inferior variază de la dureri ușoare până la severe, de la o zi până la 3-4 zile.
Dacă durerile la menstruație durează mai mult de 4 zile, e cazul să te adresezi medicului ginecolog. Acestea pot fi cauzate de o afecțiune posibil neidentificată, cum ar fi endometrioza, adenomioza, fibromul uterin sau boala inflamatorie pelvină.
Jumătate dintre femei se plâng de dureri menstruale, în 15% dintre cazuri durerile fiind extreme. Specialiștii sunt de părere că lipsa de mișcare este de vină pentru cele mai multe cazuri de dismenoree ușoară.
Alți factori care pot predispune o femeie la menstruație dureroasă sunt:
De asemenea, femeile ce prezintă tulburări ale somnului sunt predispuse la dureri în timpul menstruației.
Explicația medicală a durerilor la menstruație este următoarea: dacă nici un ovul nu a fost fecundat de-a lungul unui ciclu menstrual, uterul se contractă pentru a expulza „căptușeala” pe care o pregătise pentru a ocroti un eventual produs conceptual. Expulzia este însoțită de creșterea nivelului de prostaglandine, substanțe asociate cu durerea și procesele inflamatorii.
Însă principala sursă a durerii menstruale o reprezintă contracțiile uterine.
Alte substanțe suspectate că ar avea de-a face cu durerile din această perioadă sunt leucotrienele, al căror nivel crește la menstruație.
Durerea menstruală este frecvent însoțită de următoarele manifestări:
Există o mulțime de metode care ameliorează sau fac să dispară complet durerile la menstruație.
Pot fi administrate antialgice, antiinflamatoare (ibuprofen) care calmează durerea, fie anti-prostaglandine care reduc crampele din uter și cantitatea de sânge eliminată, sporind astfel confortul din această perioadă.
În alte cazuri, medicul poate prescrie anticoncepționale care inhibă ovulația și reduc severitatea crampelor menstruale.
Alte modalități prin care durerea menstruală poate fi evitată sau ameliorată sunt practicarea unui sport cu regularitate, dușurile calzi, aplicarea unor surse de căldură direct pe zona dureroasă, acupunctura, odihna și… sexul.
O alternativă pentru combaterea durerilor menstruale o reprezintă medicina naturistă, care dispune de preparate extrem de eficiente.
Uleiul de cătină reduce durerile și disconfortul general; la fel și uleiul de pește bogat în acizi grași Omega3 (capsule).
Gălbenelele (ceai și tinctură) sunt recomandate mai ales pentru calitățile lor antispastice.
Ceaiul și tinctura de sunătoare au și ele efect antispastic și antiinflamator.
Mușețelul și coada-șoricelului sunt recunoscute pentru virtuțile calmante în cazurile de dismenoree. De asemenea, extractul uleios de mușețel este indicat în uz extern, pentru masaje ale abdomenului inferior, având acțiune calmantă.
Se recomandă un aport suplimentar de 250 mg/zi magneziu și 400 mg/zi calciu. Curmalele, migdalele, avocado și spanacul completează aceste suplimente și reduc durerea.
Este indicat un aport crescut de vitamina B6 – contracarează majoritatea simptomelor și se găsește în banane, cartofi și avocado. Pot fi de ajutor și suplimentele cu vitamina E, B1 sau fier.
Produsele din soia ajută la atenuarea simptomelor psihice, precum anxietatea, tensiunea nervoasă, stările depresive.
De evitat excesul de cafea, energizante, dulciuri și alcool! Zaharurile din băuturile alcoolice pot exacerba insomnia, iar arsenalul de dulciuri favorizează apariția candidozei.
Dacă iei toate aceste aspecte în considerare, fii sigură că vei trece mult mai ușor peste perioada menstruală și îți vei recăpăta starea de bine.
Nu trebuie să te resemnezi în privința indispozițiilor și chinurilor din perioada ciclului menstrual. O vizită la ginecolog rezolvă problema.
Atenție mare, căci în spatele acestor dureri menstruale prelungite se pot ascunde afecțiuni care, netratate la timp, pot avea consecințe serioase, cum ar fi infertilitatea, endometrioza, adenomioza, fibromul uterin sau boala inflamatorie pelvină.
Simpla examinare, ecografia, laparoscopia pun capăt atât frământărilor, cât și durerilor menstruale. Examenul ecografic este nedureros și îi permite ginecologului să identifice posibile anomalii ale uterului și ale ovarelor.
În cazul laparoscopiei, pacientei i se administrează un anestezic general, după care se pătrunde în abdomen cu un aparat special. Pot fi astfel examinate vizual uterul, ovarele, trompele și țesuturile înconjurătoare. Orice afecțiune prezentă poate fi cu ușurință identificată și chiar tratată pe loc.