Remedii pentru psoriazis. Metode simple, de încercat acasă, pentru a calma pielea

Psoriazisul se poate manifesta diferit de la persoană la persoană, însă semnele și simptomele comune pot include pete roșii de piele acoperite cu solzi groși, piele uscată și crăpată.
  • Publicat:
Remedii pentru psoriazis. Metode simple, de încercat acasă, pentru a calma pielea
sursa foto: envato

În ultimii ani, problemele de piele au devenit extrem de frecvente, iar psoriazisul este una dintre ele. Psoriazisul este o boală cronică, autoimună și inflamatorie a pielii. Această boală nu se vindecă niciodată, iar cele mai multe persoane caută metode pentru a o ține în frâu. Experții susțin că cele mai bune sunt remediile naturiste, pentru a calma pielea afectată de psoriazis. Iată ce puteți încerca acasă! 

Remedii naturiste pentru psoriazis

Psoriazisul este o boală autoimună dermatologică. Aproximativ 10% din populație dezvoltă psoriazis. De regulă, această afecțiune creează inflamație in interiorul corpului, iar cel mai evident simptom este reprezentat de apariția plăcilor îngroșate la suprafața pielii.

Fiecare caz de psoriazis este unic, dar trebuie să știți că există remedii naturiste care pot calma pielea iritată. Spre deosebire de tratamentele recomandate de specialiști, metodele naturale nu vin la pachet cu reacții adverse. De aceea, mai jos vă prezentăm 5 remedii pe care le puteți încerca acasă:

1. Băi calde

O baie caldă (nu fierbinte) poate fi liniștitoare pentru piele, mai ales dacă trăiești cu psoriazis. Poți încerca să adaugi sare Epsom, ulei mineral, făină de ovăz coloidal sau ulei de măsline pentru a ajuta cu mâncărimile și iritațiile. Următoarele sfaturi vă vor ajuta să vă asigurați că baia nu vă înrăutățește simptomele:
– Faceți baie sau duș doar o dată pe zi.
– Limitați dușurile la 5 minute și băile la 15 minute.
– Folosiți un săpun hidratant.
– Uscați-vă prin tamponare și evitați frecarea.
– Aplicați o cremă hidratantă după baie.

Citește și: Stresul ne distruge sănătatea! 40 de simptome fizice și psihice declanșate de stresul în exces

2. Aloe vera

Puteți aplica creme din extracte de aloe vera direct pe piele pentru a reduce decolorarea, descuamarea, mâncărimea și inflamația. Într-un studiu din 2018 cercetătorii au testat efectele cremelor cu 50% propolis și 3% aloe vera sau un placebo pe peste 2.000 de persoane. Ei au concluzionat că aloe vera poate ajuta la diminuarea simptomelor psoriazisului. Fundația Națională pentru Psoriazis recomandă utilizarea cremelor care conțin până la 0,5% aloe vera. Puteți aplica aceste creme de până la 3 ori pe zi.

3. Turmeric (curcumină)

Turmericul este un condiment folosit pe scară largă în bucătăria indiană, din Orientul Mijlociu și în alte bucătării asiatice. Acest condiment galben distinctiv are un ingredient activ numit curcumină. Cercetătorii au analizat efectele curcuminei asupra diferitelor afecțiuni ale pielii, inclusiv psoriazisul.

În urma studiilor efectuate în 2018, cercetătorii au concluzionat că există suficiente dovezi pentru a susține utilizarea curcuminei pentru a ajuta la tratarea psoriazisului. Cu toate acestea, ei au remarcat necesitatea unor studii mai ample, controlate cu placebo. Într-un studiu din 2021, cercetătorii au testat efectele curcuminei asupra șoarecilor. Aceștia au constatat că ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor la subiecții de testare la șoareci, ceea ce este promițător pentru o potențială aplicare la om.

4. Strugurele de Oregon

Strugurele de Oregon sau Mahonia aquifolium este o plantă antimicrobiană din familia strugurilor. Într-o analiză din 2018, autorii au găsit șapte studii care susțin utilizarea strugurilor de Oregon pentru tratarea psoriazisului. Aceste studii au stabilit că este sigură și eficientă în tratarea simptomelor psoriazisului. Puteți găsi strugurele sub formă de unguent în unele farmacii.

Citește și: Soluții pentru combaterea alergiilor și a bolilor de piele

5. Creme hidratante

Menținerea pielii umede joacă un rol important în gestionarea simptomelor psoriazisului. Cremele hidratante pot ajuta la evitarea descuamării și a mâncărimilor pielii.

De fapt, organizații precum Asociația Academiei Americane de Dermatologie (AAD) notează că cremele hidratante și emolientele sunt o terapie standard pentru psoriazis, alături de alte terapii. Trebuie să aplicați crema hidratantă cel puțin o dată pe zi, după duș, dimineața sau înainte de culcare. S-ar putea să vi se pară util să stabiliți o rutină pentru hidratare. Cu toate acestea, asigurați-vă că evitați cremele hidratante cu cantități mari de parfum, coloranți sau alți aditivi. Acestea pot irita și mai mult pielea!

Sursa: www.healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News