Această rețetă aparent banală poate fi un mod plăcut de a folosi curcuma în dieta ta zilnică pentru a reduce inflamațiile și a beneficia de proprietățile antioxidante ale acestui condiment-minune.
Despre întrebuințările curcumei sau a minunii-galbene, cum îi mai spun unii fitoterapeuți, am mai scris, însă un aspect foarte important când avem la dispoziție un condiment cu așa o putere vindecătoare este să găsim cele mai gustoase modalități de a-l integra în dieta noastră zilnică.
Citește și: Turmericul, ingredientul magic din bucătărie!
Cu efectele sale multiple, precum îmbunătățirea circulației sângelui, efectul analgezic și antioxidant, proprietăți antispasmodică, hermostatică, curcuma joacă un rol esențial în afecțiuni precum diabet de tip 2, tulburări autoimune, astm, artrită, colită ulcerativă, eczemă, psoriazis, chiar și cancer. Îmbunătățește memoria și implicit este recomandată persoanelor care suferă de Alzheimer, ajută la vindecarea rănilor și în procesul digestiv și sănătatea ficatului.
Însă, pentru a avea un efect care chiar să facă o diferență în ceea ce privește sănătatea organismului și buna lui funcționare, curcuma merită folosită conform următoarelor repere:
„Când savurezi curcuma în mâncare cu scop de prevenție, cantitatea recomandată este de 1 gram pe zi”, spune fitoterapeutul Rosalee de la Foret.
În cazul în care o folosești cu scopul de a trata afecțiuni precise, doza recomandată crește, iar administrarea de capsule poate fi opțiunea cea mai simplă.
Pulbere: 1-10 grame pe zi
Tinctură: 60% alcool, 2-4 mililitri de 2-3 pe zi
Pentru a tempera unul dintre efectele curcumei, precum stările fierbinți și uscate ale organismului, transpuse în bufeuri sau transpirații nocturne, curcuma este adesea combinată cu untul ghee sau cu plante emoliente.
Persoanele care iau medicamente de subțiere a sângelui, cele care știu că au calculi la vezica biliară, sau femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să evite cantitățile mari de curcumă.
Dintre rețetele pe care le poți face introducând și curcuma în compoziție, cum ar fi amestecul indiam Garam masala, pateul cu semințe de dovleac și curcumă, mă opresc azi la o rețetă care face parte din ceea ce putem numi comfort food, mai ales în anotimpul rece care încă ne face vulnerabili în fața diverselor infecții și implicit inflamații.
Tradiție cu mare vechime în India, combinarea curcumei cu laptele poate avea multiple calități vindecătoare. Astfel, pentru 2 porții/2 căni, trebuie să ai în bucătărie următoarele ingrediente:
Mod de preparare:
Amestecă untul ghee la foc mediu. Adaugă mirodeniile și amestecă continuu, fără întrerupere timp de 30 de secunde sau până începe să miroasă plăcut în bucătărie.
Acum este momentul să adaugi laptele, continuând să amesteci până în momentul când dă în clocot.
Ia de pe foc și adaugă mierea. Amestecă până aceasta se dizolvă. După care toarnă lichiul într-un blender și mixează la viteză maximă, lăsând aburul să iasă, timp de aproximativ 50 de secunde. Procesul de amestecare este important pentru a căpăta consistența potrivită, textura spumoasă și culoarea aurie.
Se consumă imediat după.
Citește și: Curcuma poate îmbunătăţi memoria
Sursă: De la Foret, R. (2019). Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice, Ed. Paralela 45