Salinoterapia, o terapie eficientă pentru afecţiunile respiratorii la copii

Toamna deschide sezonul problemelor respiratorii în special în rândul copiilor. Indiferent că avem de-a face cu astm, bronşită sau o simplă răceală, salina reprezintă o variantă excelentă de tratament.
  • Publicat:
Salinoterapia, o terapie eficientă pentru afecţiunile respiratorii la copii

Toamna deschide sezonul problemelor respiratorii în special în rândul copiilor. Indiferent că avem de-a face cu astm, bronşită sau o simplă răceală, salina reprezintă o variantă excelentă de tratament.

Avantajul unui astfel de tratament este dat şi de usurinţa cu care cei mici îl accepta. Este şi firesc dacă ne gândim că medicamentele şi injecţiile pot fi înlocuite cu joaca într-un mediu plăcut şi benefic.

Ce este salinoterapia?

Terapia implică inhalarea de aerosoli salini (prin petrecerea unui timp în interiorul salinei) prin care se tratează în special afecţiunile respiratorii. Aerosolii reprezintă micro-particule aflate în suspensie într-un mediu gazos.
Sarea este o substanţă bactericidă, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, acţionând ca un dezinfectant şi în acelaşi timp are capacitatea (în anumite condiţii de temperatură şi umiditate) de a emana aerosoli salini.

Indicatiile terapeutice/contraindicaţiile salinoterapiei

Salinoterapia este recomandată în tratarea afecţiunilor sistemului respirator cum ar fi astmul bronşic, rinită, rinită alergică, sinuzită, bronşită, răceală sezonieră, laringită, pneumonie, amigdalită cronică, alergii, unele afecţiunilor ale pielii (acnee, dermatite, eczeme, psoriazis), dar şi pentru creşterea imunităţii organismului.

Salinoterapia are însă şi contraindicaţii, nefiind recomandată persoanelor cu tuberculoză pulmonară, celor cu micoze la nivelul plămânilor sau cu cancer pulmonar, celor având cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, epilepsie sau femeilor însărcinate.

Cum acţionează aerosolii salini?

Prin inhalarea aerosolilor salini, în mod natural de către pacient, aceştia se depun parţial pe căile respiratorii superioare, parţial în organele inferioare ale aparatului respirator (laringe, bronhii, alveole pulmonare) şi realizează o acţiune de fluidizare a mucusului (deci implicit se elimină mai uşor), eliminare a toxinelor, a impurităţilor şi majorităţii microorganismelor care prin depunere provoacă boli ale aparatului respirator, de refacere a elasticităţii membranelor celulelor, ducând astfel la curăţarea căilor respiratorii de focarele de infecţie , existente atât la adulţi cât mai ales la copii.

Expunerea la aerosoli salini realizează o purificare a căilor respiratorii, stimulează eliminarea secreţiilor de la nivelul bronhiilor, reduce simţitor iritaţiile şi inflamaţiile şi totodată calmează tusea.

Aerosolii pot fi absorbiţi şi prin pielea expusă aerului din salină, ajutând în felul acesta la tratarea unor afecţiuni ale epidermei.

Partea bună este că nu trebuie sa mergi neapărat intr-o salină naturală ca sa-i oferi copilului tău posibilitatea de a se trata în acest mod în prezent existând centre medicale sau centre spa care oferă acest tip de tratament în saline artificiale.

Centrul Baby Spa din Bucureşti recomandă salina cu sare de Himalaya. Această sare este considerată ca fiind cea mai pură şi cea mai sănătoasă de pe planetă. Ea are o vechime de 250 milioane de ani, iar cristalul de sare cuprinde 84 de minerale dintre cele aproximativ 92 de minerale care se regăsesc în componenţa corpului uman (în sânge, în lacrimă şi în lichidul amniotic).
Într-o salină artificială controlând cu stricteţe temperatura şi umiditatea se realizează un mediu hipo-bacterial şi fără alergeni. Aerosolii salini generaţi de sarea de Himalaya sunt astfel inhalaţi, pacienţii beneficiind de efectele curative ale salinoterapiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile