Salvia este o plantă folosită atât la gătit, cât și în scop medicinal. Este folosită din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea multor simptome, cu precădere cele de natură gastrointestinală sau din sfera sistemului nervos.
Salvia conține fibre, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E și K, precum și calciu, cupru, fier și magneziu.
O ceașcă de ceai de salvie poate fi remediul perfect pentru stări de anxietate, dureri abdominale sau bufeuri specifice menopauzei. De asemenea, datorită compușilor săi cu efect antioxidant, salvia are efect protector asupra celulelor, întărește imunitatea și protejează organismul de radicalii liberi care determină inflamații în corp.
Consumul de salvie proaspătă, sub formă de ceai sau suplimente ar putea avea un impact pozitiv asupra abilităților cognitive.
Un studiu arată că această plantă ar putea proteja creierul de tulburările neurologice degenerative, așa cum este boala Alzheimer, una dintre cele mai comune forme de demență. Studiile in vitro au arătat că salvia poate spori abilitățile cognitive și protejează împotriva tulburărilor neurodegenerative.
Alte studii au arătat că salvia poate îmbunătăți capacitatea de memorare.
Alte cercetări au arătat că salvia poate ajuta la scăderea glicemiei, a colesterolului „rău” și trigliceridelor din sânge și reduce inflamațiile de la nivelul ficatului.
Frunzele de salvie pot avea efecte anti-hiperglicemiante și de îmbunătățire a profilului lipidic la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 cu colesterol crescut.
Ceaiul de salvie este un diuretic natural și ajută la eliminarea toxinelor din ficat și rinichi.
Deși sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma acest beneficiu, anumiți compuși din salvie par să aibă o acțiune antiinflamatoare.
Multe alte ierburi și condimente similare salviei pot avea, de asemenea, efecte antiinflamatoare, antifungice și antimicrobiene. Astfel de exemple sunt oregano, lavanda, rozmarinul, busuiocul și cimbrul.
Consumul de ceai de salvie ar putea avea efect benefic la nivel hormonal.
Un studiu a descoperit că salvia poate ameliora dereglările hormonale, prevenind astfel tulburările de dispoziție și valurile de căldură (bufeurile) de la menopauză.
De asemenea, poate fi eficient în calmarea durerilor menstruale, a stărilor de anxietate și a durerilor de cap.
Antioxidanții din salvie au efect calmant asupra stomacului „deranjat”. Ameliorează balonarea, constipația, crampele, diareea, flatulența și arsurile la stomac.
Cu sau fără miere, ceaiul de salvie este „balsam” pentru tractul digestiv, stimulând secreția de bilă și asigurând un tranzit intestinal corect.
Ceaiul de salvie poate ameliora simptomele de răceală, gripă sau chiar ale infecției cu noul coronavirus. Datorită compușilor antioxidanți cu efect antiinflamator, salvia poate ameliora febra, durerile de cap, de gât și migrenele.
Totodată, gargara cu ceai de salvie ajută la distrugerea bacteriilor din cavitatea orală și reduce riscul de apariție a cariilor și a abceselor dentare. Aplicat pe piele, ceaiul de salvie reduce roșeața și umflăturile cauzate de înțepăturile de insecte.
Poți folosi pliculețe cu plantă uscată sau poți face un ceai din 200 mililitri de apă fierbinte și 2-3 frunze de salvie proaspătă.
Lasă la infuzat 5-7 minute și consumă ceaiul de salvie îndulcit cu miere sau cu puțin suc de lămâie ori o felie de ghimbir dat pe răzătoare.
Se recomandă consumul a maximum 3 căni de ceai de salvie pe zi.
Chiar dacă aceste efecte nu sunt dovedite științific, unele persoane susțin că fumigațiile cu salvie și alte plante uscate ar purifica aerul din locuință și ar alunga spiritele rele.
Practica este urmată din timpuri străvechi, cu precădere de populațiile ameridiene. Aceștia consideră că fumul „se agață” de tot ce este malefic într-o casă și risipește pe ferestre toate relele, bolile și influențele necurate.
De altfel, practica este des întâlnită și în creștinism. Fumul de tămâie se spune că ar răspândi energia benefică a rugăciunilor și ar curăța spațiul de energiile negative pentru a grăbi curățarea spirituală.
Se spune că, datorită uleiurilor cu efecte antibacteriene și antiinflamatorii, fumul degajat de salvia albă ar combate microbii din casă. Și busuiocul, pelinul, sânzienele sau izma sunt folosite adesea pentru fumigații.
Cu toate acestea, dacă ai astm, alergie la diverse polenuri, bronșită sau alte probleme pulmonare, este contraindicată arderea salviei în casă, pentru că poate agrava simptomele, avertizează medicii.
Pentru a face fumigații cu salvie albă, poți folosi planta uscată sau proaspătă, strânsă într-un mănunchi legat cu sfoară. Ferestrele trebuie larg deschise în timpul acestui ritual, pentru ca aerul „rău” să aibă de unde să iasă, iar cel „bun” să aibă pe unde intra. De asemenea, este indicat să spui o rugăciune sau să te gândești la binele tău și al familiei tale în timp ce faci fumigații cu salvie.
Surse:
http://iraqidentaljournal.com/index.php/idj/article/view/111/69
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf305472t
Improved glycemic control and lipid profile in hyperlipidemic type 2 diabetic patients consuming Salvia officinalis L. leaf extract. DOI: 10.1016/j.ctim.2013.07.004
Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer. DOI: 10.4103/2225-4110.130373
Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects. DOI: 10.1007/s40268-016-0157-5
https://healthyeating.sfgate.com/sage-tea-good-for-8148.html
https://www.webmd.com/balance/news/20190521/are-there-health-benefits-from-burning-sage