Dacă te numeri printre persoanele care nu își încep dimineața cu o cană de cafea, ci una de ceai verde, avem o veste bună pentru tine! O echipă de cercetători ai Unversității din Ohio a lansat recent un studiu care are în vedere efectele ceaiului verde asupra intestinului permeabil, prin examinarea corelației dintre catechina regăsită în extractul de ceai verde și sănătatea tractului gastrointestinal.
Studiul publicat în Current Developments in Nutrition arată că proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului verde poate reduce simptomele sindromului de intestin permeabil. Extractul de ceai verde are capacitatea de a reduce nivelul glicemiei și inflamațiile, dar și riscul de a dezvolta afecțiuni cronice.
Sindromul intestinului permeabil este o afecţiune digestivă prin care bacteriile şi toxinele pot trece prin pereţii intestinali în sânge, iar astfel se produc inflamaţii, iar sistemul imunitar poate fi afectat. Printre simptome putem reaminti gazelem balonarea, crampele și sensibilitatea alimentară.
Considerat cel mai mare organ al sistemului imunitar, tractul gastrointestinal acționează ca un portar asupra stării generale de sănătate și controlează alte semne ale sindromului metabolic. În mod natural, acesta este semipermeabil, ceea ce înseamnă că permite organismului să absoarbă apa și nutrienții din ceea ce consumi în fiecare zi, iar mai apoi să le transporte în sânge.
Un intenstin permeabil apare atunci când intestinul subțire, care previne ca bacteriile și alți agenți infecțioși să fie absorbiți în sânge, nu are capacitatea de a face diferența dintre aceste toxine și nutrienții necesari. Astfel, moleculele toxice au acces în sânge și pot produce o reacție inflamatoare care se poate traduce ca o varietate de boli.
Dacă ne îmbunătățim integritatea tractului gastrointestinal și reducem sindromul de intestin permeabil putem ameliora gradul de inflamații care inițiază bolile cardiometabolice.