Iarna bate la uşă şi mulţi dintre noi ne gîndim că este vremea să apelăm la suplimente care să ne repare sau să ne întărească sistemul imunitar. Până la suplimentare cu pilule naturale sau de sinteză, Elena Stanciu – health coach – stabilit în Thailanda îţi dezvăluie ce alimente naturale şi ce obiceiuri te pot ajuta să fii în formă şi să nu mai ai nevoie de batistă iarna aceasta şi nici în iernile ce vor veni.
Alimente integrale
Elimină cât mai multe alimente procesate din dietă şi înlocuieşte cu alimente integrale. Care-i diferenţa? Primele sunt făcute în laboratoare şi fabrici, cele din urmă vin din natură. Integral înseamnă recognoscibil cu uşurinţă – ştii din prima că e o bucată de muşchi de vită, un măr sau o boabă de fasole. Procesat înseamnă că trebuie să faci cursuri care să te înveţe să navighezi prin lista de ingrediente, în încercarea disperată de a recunoaşte vreo denumire.
Fructe şi legume
Elimină zahărul din alimentaţie şi înlocuieşte cu fructe şi legume pentru a-ţi satisface nevoia de dulce.
Polen crud
Introdu ca supliement polenul crud, care conţine lactofermenţi care-ţi echilibrează flora intestinală, enzime care îmbunătăţesc absorbţia de vitamine şi minerale din mâncare, antioxidanţi care acţionează împotriva radicalilor liberi prezenţi permanent în corp. De asemenea, polenul este un bun antiseptic şi antibiotic natural.
Ulei presat la rece
Înlocuieşte uleiurile vegetale rafinate cu uleiuri presate la rece.
Probiotice naturale – murături, kefir
Hrăneşte-ţi flora intestinală cu probiotice naturale – introdu în dietă murături, iaurt, kefir de apă sau de lapte, kombucha, kimchi. Toate acestea sunt hrană de calitate pentru microbii buni din intestin.
Frunze verzi
Mănâncă cât mai multe frunze verzi – spanac, kale, stevia, pătrunjel, rucola, valeriană. Toate sunt bogate în vitamina C, un antioxidant puternic care stimulează producţia de celule albe şi anticorpi.
Scoici şi leguminoase
Leguminoasele sunt o sursă bună de proteină vegetală dar şi de zinc, mineral care sporeşte producţia de celule albe şi le face mai puternice. Tot pentru zinc poţi mânca scoici şi carne de crab, precum şi vită şi curcan.
Nuci şi seminţe pe post de gustare
Alege nuci şi seminţe ca gustare între mese – sunt bogate în vitamina E, care ajută corpul să lupte cu bacteriile şi virusurile.
Culori diverse în farfurie
Jumătate din farfuria ta să fie mereu plină cu legume cît mai diverse şi colorate. Astfel te asiguri că ai aport maxim de bioflavonoizi, fitonutrienţi care protejează corpul împotriva atacurilor externe dăunătoare.
Usturoi şi chili
Nu uita de usturoi, ceapă, ardei iute, chili – toate conţin mucolitic, un agent care lichefiază mucusul produs în exces în timpul răcelii sau gripei.
Elena Stanciu, Health & Wellness Coach