Socul este una dintre plantele cel mai des folosite în medicină care, în mod tradiţional, a fost folosit pentru tratarea infecţiilor, dar şi pentru îmbunătăţirea şi recuperarea în urma arsurilor şi cicatricilor. În prezent, suplimentele de soc fac furori în tratarea simptomelor de gripă şi răceală. Mare atenţie însă, la consumul lor ca fructe, deoarece pot fi otrăvitoare şi pot cauza probleme de stomac.
Pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienţi, fructele de soc sunt ideale şi în combaterea simptomelor gripei şi răcelii, asigură sănătatea inimii şi luptă împotrica inflamaţiilor şi infecţiilor.
Sunt bogate în nutrienţi. 100g de fructe de soc conţin 73 de calorii, 18,4g de carbohidraţi şi mai puţin de 1g de grăsimi şi proteine. În plus, fructele de soc sunt:
Numeroase studii au demonstrat că extractul de fructe negre de soc şi infuzia de flori de soc reduc severitatea şi durata simptomelor de gripă şi răceală. Din fericire, tratamentul poate fi administrat fie sub fomă lichidă, de capsule sau jeleuri. În urma unui studiu la care au luat parte 60 de persoane s-a descoperit că cele care au consumat 15ml de sirop de soc de patru ori pe zi, au îmbunătăţit simptomele în doar două zile, în timp ce persoanelor care nu au consumat niciun fel de medicament, simptomele de răceală şi gripă s-au ameliorat după 7-8 zile.
Un alt studiu la care au luat prte 64 de persoane arată că administrarea de 175mg de extract de soc timp de două zile, a rezultat o îmbunătăţire semnificativă în cazul simptomelor ca răceală, febră, dureri de cap, dureri musculare şi congestie nazală, după doar 24 de ore.
Fructele de soc pot avea efecte pozitive asupra sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge. Studiile arată că sucul de soc poate reduce nivelul de grăsime din sânge şi să scadă colesterolul. Mai mult, o dietă bogată în flavonoide s-a demonstrat a fi ideală în reducerea riscului de apariţie a bolilor de inimă. În plus, fructele de soc pot creşte secreţia de insulină, iar astfel să îmbunătăţească nivelul glicemiei. Având în vedere faptul că diabetul de tip 2 reprezintă un factor major de risc atunci când vorbim de inimă şi boli cardiovasculare, este foarte importantă prevenţia acestor afecţiuni. În urma studiilor s-a descoperit că fructele de soc ajută la reducerea infarctului şi a altor simptome specifice bolilor de inimă care, din păcate, nu au fost în demonstrate.
Luptă împotriva cancerului. Atât studiile din Europa, cât şi cele din America arată că fructele de soc au proprietăţi care inhibă anumite tipuri de cancere.
Are grijă de sistemul imunitar. Polifenolii regăsiţi în fructele de soc ajută la creşterea numărului de celule albe din sânge, întărind astfel sistemul imunitar.
Protejează împotriva razelor UV. Un produs de îngrijirea pielii care conţinea extract de fructe de soc, s-a demonstrat în urma unui studiu că poate conţine un factor de protecţie de 9.88.
Are proprietăi antidepresive. Un studiu realizat pe şoareci hrăniţi cu 544mg de extract de fructe de soc arată o îmbunătăţire a dispoziţiei şi performanţelor.
Deşi fructele de soc promit numeroase poatenţiale beneficii, consumul lor este asociat şi cu câteva pericole. De exemplu, seminţele conţin o cantitate mică de substanţă numită lectină, care poate cauza probleme de stomac dacă se consumă în cantităţi prea mari. Mai mult, planta de soc conţine o toxină numită cianură. 100g de fructe proaspete de soc conţin 3mg de cianură, iar 100g de fruze de soc conţin 3-17 mg de cianură. Aceste cantităţi reprezintă 3% din doza fatală estimată pentru o persoană de 60 de kilograme. În orice caz, preparatele comerciale nu conţin cianură aşadar, nu există riscuri în urma consumului. Simtomele care pot apărea în urma consumului de fructe sau frunze de soc sunt stările de greaţă, vomă şi diaree. Nu este recomandată pentru consum copiilor şi adolescenţilor cu vârste sub 18 ani şi nici femeilor însărcinate sau care alăptează.