Ai dureri mari de spate, dar și dureri articulare și dureri musculare? Nu te îngrijora! Aproape toți oamenii, la un moment dat în viață, pot experimenta corvoada durerilor de coloană care interferează negativ cu munca, activitățile zilnice sau de agrement ale fiecărei persoane.
De menționat că, în unele cazuri, durerea de spate este o durere temporară, în timp ce în altele poate deveni cronică. Durerile de spate sunt, de fapt, a treia cauză de absentare de la muncă, după gripa normală și bolile care afectează tractul respirator superior. La persoanele peste 50 de ani, procentul celor cu dureri de spate crește foarte mult, variind între 60 și 80%.
Vertebrele, mușchii, nervii și articulațiile complexe sunt toate structurile corpului care sunt strâns legate de spatele nostru. Prin urmare, durerea este resimțită atunci când există o contracție a mușchilor, în special din cauza unei coloane vertebrale neantrenate, a obiceiurilor sau a unei posturi proaste. Inflamația și durerea din partea inferioară a spatelui sunt resimțite imediat de către corpul nostru.
Ce e de făcut în cazul durerilor de coloană? Apelează la factorii naturali de cură! Ai încercat vreodată tratamentele pe bază de apă termală sau pe bază de apă sulfuroasă? Acestea, combinate cu proceduri de fizioterapie, magnetetoterapie, crioterapie și masaje, ameliorează și vindecă afecțiunile.
La Băile Herculane, factorii naturali terapeutici pot fi folosiți atât în scop preventiv, cât și în scop terapeutic. Iar starea ta de bine va fi completată de băile termale și de cele sulfuroase. Mai exact, acestea diminuează depresia și pesimismul și îți oferă o stare de liniște și confort. Nu e de mirare că vei simți un corp mai ușor și mai relaxat, iar orice urmă de tensiune este îndepărtată.
Apele minerale sunt indicate atât în cură externă, cât și în cea internă. Cât privește compoziția chimică, apele sunt clorurosodice, calcice, saline, sulfuroase. Ele au chiar și un grad scăzut de radioactivitate, ceea ce ajută foarte mult în tratament, spune medicul balneolog Otilia Oprișan.
Și asta nu este totul! Clima stațiunii este continental-moderată, localitatea fiind situată la o altitudine de 160 de metri. Adică, stațiunea se află în topul climatului mediteraneean, având aceeași poziție pe paralelă cu Veneția și Nisa. Pe lângă toate aceste aspect de luat în calcul, cel mai mare atu al stațiunii constă în ionizarea negativă a aerului.
Ce efecte benefice rezultă asupra organismului? Acești ioni negativi restabilesc mai rapid parametrii respiratori și circulatori perturbați în urma efortului. De asemenea, aceștia cresc rezistența organismului la efort și la stres.
„În stațiune se fac și cure de aer, dar și băi de soare. În plus, oaspeții noștri pot face și cure de teren. Toate acestea au efecte benefice pentru orice afecțiune, dar cel mai mult au de câștigat cei cu boli locomotorii”, punctează medicul balneolog.
Beneficiile apelor termale de la Băile Herculane
La Herculane, se pot trata atât bolnavii cronici, cât și cei cu afecțiuni acute ale coloanei. Afecțiunile cronice care pot fi ameliorate sunt reumatismul, bolile degenerative ale coloanei, spondiloze, discopatii, hernii de disc și cervicale, discopatii.
Atunci când avem pacienți care se prezintă la tratament în fază acută, apelăm la tratament paliatic cu proceduri mai reci, crioterapie, masaj cu gheată, microunde. Pe de altă parte, dacă bolnavul se află în faza cronică a bolii, atunci acesta poate să beneficieze de baie sulfuroasă, de fizioterapie, de aparatul de elongații (la hernia de disc fără complicații, însă obligatoriu să prezinte un RMN sau cu CT), de masaje miorelaxante, medicale, de masaje cu miere și ierburi, adaugă medicul balneolog, Otilia Oprișan.
De asemenea, tratamentele de recuperare se bazează, tot pe apele minerale din zonă și se utilizează în cură externă, aerosoli sau în cura internă.
Mai exact, apele minerale termale (38-60º grade Celsius) pot fi folosite extern, sub formă de baie sau gimnastică acvatică sau băi sulfuroase, în căzi. De menționat că există ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, ape minerale clorurate, sodice, calcice (izvoarele Hygeea, Hercules) și ape minerale sulfuroase oligominerale. Pentru tratamentele interne, apele minerale cele mai căutate sunt cele de la izvoarele Diana III, Neptun III.
Și nu în ultimul rând, de precizat că apele minerale pot fi folosite și sub formă de aerosoli în bolile aparatului respirator: astm bronșic sau pentru tratarea bolilor ORL: sinuzite cronice, rinosinuzite alergice în afara puseelor.
Nu în ultimul rând, trebuie luată în calcul climatoterapia, excelentă în combaterea stărilor de surmenaj fizic și/sau intelectual.