Azi mai cald, mâine mai rece, soarele apune mai devreme, culorile și aromele verii sunt înlocuite treptat de unele mai blânde, ne acoperim pielea tot mai mult… e toamnă iar! Să nu lăsăm ca toamna să se instaleze și asupra corpului nostru!
Adesea, în această perioadă, avem tendința de a fi mai comozi și de a neglija acele mici tratamente de înfrumusețare care ne-au însoțit pe tot parcursul verii. Însă, lucrurile nu ar trebui să stea deloc așa! Ba dimpotrivă, odată cu toamna, ar trebui să fim constanți și să continuăm să avem grijă de noi înșine!
La o altitudine potrivită (330–380 m), într-o zonă de un farmec deosebit, cu dealuri împădurite cu fag, brad, stejar, molid şi salcâm, ești invitat să experimentezi combinația ideală pentru sănătatea și bunăstarea trupului, a minții și a sufletului: un aer special, puternic ozonat și ape pure minerale.
Unde găsești acest minunat loc? Ei bine, în minunata stațiune Băile Govora, una dintre cele mai bogate stațiuni balneare în ape iodurate şi bromurate din Europa, iodul şi bromul de aici fiind de origine organică.
Și nu degeaba, una dintre terapiile foarte eficiente de la Govora, recomandată oaspeților cazați aici, este cura de teren, mai exact, plimbările în aer liber foarte recomandate de către medici.
Și nu oriunde, ci în Parcul balnear din Govora, cel mai mare parc balnear din România cu o suprafață de aprox. 20 ha și alei cu o lungime totală de 5-6 km. Ecosistemul său, care reunește specii indigene de foioase (conifere) şi specii exotice care convieţuiesc într-o armonie desăvârşită, întărește senzaţia de unicitate şi grandoare.
Atunci când ajungi la Băile Govora te regăsești pe tine 100% – pentru că aici e despre trup și suflet, despre minte și corp.
Întreg procesul unei cure balneare este recomandat și atent supravegheat de medici primari balneologi, asistenți medicali de specialitate, fiziokinetoterapeuți și maseori.
Poți alege una sau chiar trei proceduri pe bază de apă, ca să te menții în formă și în această toamnă.
Pe lângă factorul termic și mecanic, băile generale medicinale utilizează pentru tratament și factorul chimic, prin adăugarea de diferite substanțe chimice (de exemplu, iodul) sau plante medicinale. Un mix de sănătate aplicat pe corpul tău.
Una dintre formele hidroterapiei este dușul subacval (care utilizează jet de apă sub o presiune variabilă). Tonifiant și sedativ relaxant ca efect, prin aplicațiile alternante, acesta determină un joc vascular de tip vasodilatație-vasoconstricție; o adevărată gimnastică vasculară periferică, dușul subacval este o formă de terapie, reglare și refacere.
Efecte obținute: efleurage sau drenaj – longitudinal; petrisage sau frământare – transversal; presiuni alternative sau vibrații, putând asocia jetul cu solicitarea manuală mecanică.
Circuitul din terapiile cu apă e simplu de urmat, dar este cea mai mare atracție pentru turiștii ce vizitează stațiunea Băile Govora și asta pentru că le oferă turiștilor răsfăț la piscină.
Pentru efectuarea acestei terapii în cadă sau bazine, temperatura apei este foarte importantă. Astfel, o temperatură de 31-34 de grade Celsius a apei joacă un rol pozitiv asupra întregului corp, la nivelul mușchilor, articulațiilor și sistemului nervos. Pentru că o stare de bine la nivel mental ne ajută, de asemenea, să ne simțim în formă (și) la nivel fizic.
Profitând de principiul flotabilității se evită supraîncărcarea articulațiilor, se induce relaxarea întregului aparat musculo-ligamentos, se promovează o recuperare mai rapidă a forței și funcționalității, permițând o anumită agilitate chiar și în condiții supraponderale.
Totodată, rezistența pasivă la mișcare opusă de apă generează un masaj benefic organismului, oferind o ușurare a durerii și spasmelor musculare. Beneficii care afectează sistemul musculo-scheletic, cardiovascular, nervos și respirator.
De asemenea, deloc de neglijat, la nivel psihologic, tratamentul în piscină are importanța sa: mișcarea în apă ajută la crearea unei relații pozitive cu realitatea înconjurătoare, pentru a stimula în continuare intențiile de îmbunătățire a mișcării. Mișcarea în apă este, de asemenea, indicată pentru menținerea unei forme fizice bune și ca o prevenire a daunelor cauzate de stilul de viață sedentar și de îmbătrânire.
Ai toate motivele să iubești apa și să-ți răsfeți corpul prin efectuarea celor mai bune proceduri terapeutice care să-ți asigure atât forma fizică, dar și pe cea psihică mult dorite.