Sucul de noni este derivat al fructului copacului de noni, cunoscut şi ca Morinda citrifolia, care se regăseşte în Tahiti, Hawaii, în Sud-Estul Asiei, Australia şi India. Deşi este folosit de secole în medicina tradiţională, abia în ultimii ani a început să ia amploare, chiar dacă se vorbeşte despre potenţialele sale riscuri care pot apărea în urma consumului. În afară de fructul în sine în medicină se folosesc chiar şi frunzele, rădăcinile şi tulpinile.
Fructul are o culoare verde-gălbuie şi ajunge la dimensiunile fructului mango. Este foarte amar şi are un miros distinctiv care, de cele mai multe ori, este comparat cu aroma de brânză urât mirositoare. Fructul era folosit în medicină pentru a ameliora problemele comune de sănătate precum constipaţia, infecţiile, durerile şi artritele. În prezent, noni este consumat sub formă de suc, acesta conţinând antioxidanţi şi oferind numeroase beneficii în sănătate.
Asemănător altor sucuri, sucul de noni conţine carbohidraţi, dar este bogat în vitamina C, esenţial pentru piele şi sănătatea imunitară. Mai mult, este o sursă ideală de biotină şi acid folic, vitaminele B având un rol extrem de important în corp, inclusiv ajutând la transformarea alimentelor în energie. Să nu uităm că sucul de noni conţine chiar şi un nivel ridicat de antioxidanţi, care previn deteriorarea celulelor cauzată de molecule numite radicali liberi. Corpul nostru are nevoie de un echilibru sănătos de antioxidanţi şi radicali liberi pentru menţinerea sănătăţii optime. Cercetătorii presupun că potenţialele beneficii ale sucului de noni sunt în strânsă legătură cu proprietăţile antioxidante de care dispune. Principalii antioxidanţi pe care îi conţine sunt beta caroten, iridoizi şi vitaminele C şi E. Studiile indică faptul că o dietă bogată în antioxidanţi (precum cei care se găsesc în sucul de noni), poate ajuta la scăderea riscului apariţiei bolilor cronice ca bolile de inimă sau diabet.
Sucul de noni vine la pachet cu numeroase potenţiale beneficii, printre care se numără atenuarea efectelor negative ale fumului de ţigară şia durerilor în cazul persoanelor care suferă de artrită.
Expunerea la fumul de ţigară generează radicali liberi periculoşi pentru organism. Cantităţile în exces pot duce chiar la apariţia stresului oxidativ, asociat cu boli precum cele de inimă, cancer şi diabet. Studiile arată că în urma consumului de alimente bogate în antioxidanţi, stresul oxidativ este redus. De exemplu, la un studiu la care au participat fumătorii înrăiţi le-a fost administrată o cantitate de 118 ml de suc de noni în fiecare zi. După o lună s-a putut observa reducerea radicalilor liberi cu 30%. Să nu uităm că tutunul este cunoscut şi pentru apariţia cancerului. Anumite chimicale regăsite în fumul de ţigară ajung în corpul şi contribuie la apariţia tumorilor.
Sucul de noni poate ajuta la reducerea efectelor substanţelor chimice care cresc riscul de cancer. Are efecte benefice şi pentru sănătatea inimii, pentru că ajută la scăderea colesterolului şi reducerea inflamaţiilor. Colesterolul este foarte important în corp, dar anumite tipuri, aflate în exces, pot duce la creşterea riscului bolilor de inimă. În urma unui studiu pe fumători cărora li s-a administrat zilnic o cantitate de 118 ml de suc de noni s-a descoperit că după o lună de zile, colesterolul total şi colesterolul ”rău” LDL s-au redus. Pe de altă parte, într-un alt studiu separat, la care participanţii nu erau fumători şi cărora li s-au administrat timp de o lună 59ml de suc de noni, nu s-au observat modificări în privinţa nivelului de colesterol.
Îmbunătăţeşte rezistenţa la sport. Sucul de noni poate îmbunătăţi rezistenţa la sport. Potrivit studiilor, s-a observat că sucul de noni ajută la reducerea stărilor de oboseală şi îmbunătăţirea rezistenţei datorită antioxidanţilor care reduc deteriorarea ţesutului muscular, care apare în special în timpul exerciţiilor fizice.
Reduce durerea provocată de artrită. Timp de mai bine de 2000 de ani, fructul noni a fost folosit în medicina tradiţională pentru efectele sale asupra durerii. În urma unui studiu s-a putut observa că o cantitate de 15ml de suc noni, consumată zilnic de două ori pe zi, a redus semnificativ durerile de gât, în cazul a 60% dintre pacienţi. Aşadar, în cazul persoanelor care suferă de artrită, calitatea vieţii poate fi îmbunătăţită.
Îmbunătăţeşte imunitatea. Pentru că este bogat în vitamina C, 100ml de suc de noni poate conţine până la 33% din necesarul zilnic de vitamina C, ideală pentru protejarea sistemului imunitar de radicalii liberi.
Persoanele care suferă de boli de rinichi trebuie să evite sucul de noni, deoarece acesta conţine o cantitate mare de potasiu, iar prezenţa sa în sânge nu este tocmai sigură. De asemenea, sucul de noni poate interfera cu alte medicamente, de exemplu cele pentru hipertensiune sau folosite pentru coagularea sângelui. Înainte de a consuma sucul de noni, pacienţii trebuie să se consulte cu un medic.
Totodată, sucul de noni este bogat în zahăr, iar combinat cu alte fructe acesta este şi mai dulce. Din această cauză, excesul de suc de noni poate creşte riscul apariţiei bolilor metabolice, printre care se numără şi diabetul de tip 2.