Condimentul din shaorma care poate regla glicemia, ajută în diabet și poate proteja inima. Cere-l în loc de maioneză sau cartofi!

Iată care sunt riscurile și beneficiile pe care le are sumacul, condimentul nelipsit din bucătăria Mediteraneană și din Estul Mijlociu.
  • Publicat:
Condimentul din shaorma care poate regla glicemia, ajută în diabet și poate proteja inima. Cere-l în loc de maioneză sau cartofi!
Sumac: beneficii și riscuri pentru sănătate

Sumacul este un ingredient destul de cunoscut în bucătăria Mediteraneană și a Estului Mijlociu. Mai mult, se folosește și în medicina alternativă. Aflăm împreună ce este, dar și care sunt beneficiile și potențialele riscuri la care ne putem expune în urma consumului de sumac.

Sumac: ce este?

Sumacul este o plantă care face parte din familia Anacardiaceae. Numele său științific este Rhus coriaria. Plantele de caju și mango sunt înrudite cu sumacul, care crește în climatul temperat și subtropical, în special în zonele mediteraneene, asia și africa. Există peste 200 de specii diferite de sumac, dar Rhus coriaria este cel mai frecvent cultivat în scop culinar și medicinal.

Sumacul are o culoare roșie și fructe de dimensiunea bobului de mazăre. Fructele pot fi uscate pentru prepararea ceaiului, dar de cele mai multe ori locuitorii zonei îl folosesc ca pudră pentru asezonarea preparatelor.

Potențiale beneficii

Sumacul este unul dintre cele mai cuoscute ingrediente culinare, iar timp de secole, acesta a fost folosit și în medicina alternativă. Există studii efectuate asupra efectelor pe care sumacul le are asupra sănătății.

Conține nutrienți importanți

Sumacul are un profil nutritiv foarte bogat, printre care reamintim prezența fibrelor, grăsimilor sănătoase și anumitor vitamine esențiale. O analiză din 2014 sugerează că sumacul uscat conține 71% carbohidrați, 19% grăsimi și 5% proteine. Majoritatea grăsimii din sumac provine din două tipuri de grăsimi: acidul oleic, asociat cu sănătatea inimii și acidul linoleic, asociat cu sănătatea pielii. Totodată conține și vitaminele C, B6, B1 și B2.

Este bogat în antioxidanți

Sumacul este bogat în multipli compuși antioxidanți. Experții sunt de părere că acesta este și principalul motiv pentru care este folosit în scop terapeutic. Sumacul conține tanină, antocianină și flavonoide, iar acești antioxidanți luptă pentru a proteja celulele și pentru a reduce stresul oxidativ.

Echilibrează glicemia

Există cercetări care sugerează că sumacul poate fi un instrument eficient pentru controlul glicemiei în rândul pacienților cu diabet de tip 2.

Pericole care pot apărea în urma consumului de sumac

Sumacul nu vine la pchet cu reacții adverse însă, dat fiind faptul că este înrudit cu caju și mango, persoanele care au alergii la aceste două alimente ar trebui să evite consumul de sumac pentru a nu se confrunta cu potențiale reacții alergice. Pentru că scade nivelul glicemiei în sânge este recomandat să nu-l consumi dacă totodată îți sunt administrate pastile pentru scăderea glicemiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile