Terapia cu lumină – vindecare din cap până în picioare!

Ritmul cicardian al organismului – ceasul interior – este reglat de glanda pineală. Aceasta este afectată de prezenţa sau de absenţa luminii, fiind responsabilă de controlul anumitor funcţii precum producţia de hormoni, temperatura corpului şi ciclul somn-veghe.
  • Publicat:
Terapia cu lumină - vindecare din cap până în picioare!

Ritmul cicardian al organismului – ceasul interior – este reglat de glanda pineală. Aceasta este afectată de prezenţa sau de absenţa luminii, fiind responsabilă de controlul anumitor funcţii precum producţia de hormoni, temperatura corpului şi ciclul somn-veghe.

Perturbarea ritmului cicardian duce la insomnii şi alte dereglări ale somnului şi la depresii.

Folosirea luminii naturale şi a altor surse de lumină a demonstrat că poate avea efect în reglarea ritmului natural al organismului.

Lumina naturală conţine un spectru larg de lungimi de undă necesare sănătăţii. Ea declanşează anumite impulsuri ale reglării funcţiilor corpului. Luminii artificiale – incandescentă şi fluorescentă – îi lipseşte echilibrul spectrului care există numai în lumina solară. Fără anumite lungimi de undă, organismul nu poate absorbi unii nutrienţi.

Expunerea inadecvată la surse de lumină poate contribui la apariţia unor afecţiuni precum oboseala, depresia, accidentul vascular, căderea părului, suprimarea imunităţii, cancerul, hiperactivitatea, osteoporoza şi boala Alzheimer.

Unele terapii cu lumină folosite în tratarea anumitor boli au avut rezultate eficiente:

Terapia cu lumină puternică

Această terapie implică utilizarea luminii albe la o intensitate de 2000-5000 lucşi (un lux care este echivalentul luminii produse de o lumânare. Media de lumină în interior este de 50-500 lucşi). Terapia cu lumină puternică s-a dovedit eficientă în tratarea bulimiei, a sindromului fazei de somn întârziate (o afecţiune în care persoana nu poate dormi înainte de miezul nopţii) şi în reglarea menstruaţiei.

Terapia cu lumină rece laser

Utilizând un fascicul de lumină de intensitate scăzută, se stimulează procesul natural de vindecare a celulelor, ajutând la ameliorarea durerilor, a traumelor de intensitate medie şi a sindromului miofascial. Terapia cu lumină rece laser a mai fost folosită şi în stomatologie, în dermatologie şi în neurologie.

Terapia cu întregul spectru de lumină

Expunerea la lumina naturală şi la alte forme ale luminii cu spectru total este eficientă în ameliorarea unor afecţiuni precum depresia, hiperactivitatea, hipertensiunea, insomnia, migrenele şi sindromul premenstrual (PMS). Lumina soarelui s-a folosit de-a lungul timpului pentru a vindeca bebeluşii de icter; cu toate acestea, nu vă expuneţi copilul la soare pentru a-l trata – spitalele au lămpi speciale. Lumina cu spectru complet, ca şi lumina puternică albă sunt eficiente în tratamentul bolilor sezoniere. Simptomele comune ale acestor boli, numite şi „melancolie de iarnă”, sunt depresia, oboseala, excesele alimentare şi libidoul scăzut.

Terapia cu lumină fotodinamică

Această terapie utilizează medicamente, numite agenţi de fotosensibilizare, pe lângă lumină, pentru a distruge celulele canceroase. În funcţie de partea corpului care este tratată, agentul de fotosensibilizare este fie injectat în fluxul sanguin, fie pus pe piele. După un anumit timp, medicamentul este absorbit de celulele canceroase. Apoi, pe zona tratată se aplică lumină. Lumina face medicamentul să reacţioneze cu oxigenul, formând o substanţă chimică ce omoară celulele canceroase. Terapia poate funcţiona şi prin distrugerea vaselor de sânge care hrănesc celulele canceroase şi prin alertarea sistemului imunitar pentru a contracara cancerul.

Terapia cu lumină ultraviolet

Terapia cu lumină ultraviolet este folosită pentru a trata boli precum astmul şi cancerul, pentru echilibrarea colesterolului şi pentru sindromul premenstrual.

Sursa: „Vindecare prin nutriţie”, Phyllis A. Balch, editura Litera. (www.litera.ro)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile