An de an, asistăm la o creştere a incidenţei unor boli care, pe vremea părinţilor noştri erau un soi de „boli-fantomă”. Dacă în urmă cu 20 – 30 de ani, afecţiuni precum cele autoimune, autismul sau cancerul erau cunoscute doar din poveşti, astăzi am ajuns la performanţa de a da piept aproape zilnic cu astfel de cazuri.
Oamenii de ştiinţă susţin că natura încă ne mai poate fi aliat în lupta pentru o sănătate de fier, însă trebuie să privim cu mai mare interes către ceea ce ne poate oferi. Dând o mai mare atenţie alimentaţiei, ne putem feri de alergii şi alte afecţiuni neurologice şi autoimune, boli cronice şi chiar cancer. Includeţi, aşadar, în dietă:
1. Curcuma – acest membru minunat al familiei ghimbirului a fost denumit, pe bună dreptate, „regele tuturor condimentelor”. Atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, consumul de curcumă asigură beneficii importante: protejează oasele, încheieturile, pielea, sistemul imunitar, îmbunătăţeşte digestia, circulaţia şi asigură sănătatea neurologică.
În plus, există studii care arată că acest condiment reduce riscul de cancer. Ceea ce îl recomandă drept o armă redutabilă împotriva bolilor sunt curcuminoizii, compuşi polifenolici care îi conferă culoarea galbenă şi care, printre altele, reduc nivelul colesterolului rău, previn tromboza şi alte boli cardiocirculatorii, diabetul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, Alzheimer, afecţiunile hepatice, formarea şi proliferarea tumorilor, cataractei şi grăbesc vindecarea leziunilor de la nivelul pielii.
2. Cruciferele – din această familie ne interesează, în special, brocoli, conopida, ridichile, varza şi varza de Bruxelles, napul, hreanul însă sunt mulţi alţi membri care pot fi oricând aliaţii noştri în lupta cu bolile. Datorită faptului că sunt bogate în sulf, element care combate inflamaţia sistemică, cruciferele sunt extrem de eficiente cînd vine vorba despre combaterea afecţiunilor cronice.
Consumul regulat protejează şi împotriva cancerului, tot mulţumită compoziţie sulfuroase (mai exact, nutrientul sulforafan), care ajută la detoxifierea tractului gastrointestinal şi favorizează regenerarea tisulară.
3. Migdalele – cele mai bogate fructe din punct de vedere nutriţional, despre acestea studiile susţin că ameliorează aproape orice afecţiune şi durere. Sunt bogate în potasiu, magneziu, calciu, fosfor, vitamina E şi fier, reglează colesterolul, presiunea arterială şi ajută la eliminarea excesului de kilograme. Câteva migdale zilnic ajută la întărirea sănătăţii, protejează inima, elimină disconfortul digestiv, reduc riscul de inflamaţie şi… ne scapă de durerile de cap.
Atenţie, însă! Nu exageraţi cu consumul deoarece pot avea şi efecte toxice, din pricina cianurilor pe care le pot conţine (migdalele amare). Câteva migdale pe zi sunt de ajuns!