Tratamentul cu nămol: efecte, contraindicaţii

Nămolul asigură efectul antiinflamator, extrem de util în afecţiunile reumatologice, ginecologice şi dermatologice.
  • Publicat:
Tratamentul cu nămol: efecte, contraindicaţii
FOTO: shutterstock / Tratamentul cu nămol: efecte, contraindicaţii

Pe timp de pandemie, sănătatea se află pe primul loc. Chiar dacă regulile izolării nu permit deplasarea departe de acasă, va veni şi vremea când #totulvafibine şi vom putea să revenim din nou la obiceiurile care ne aduceau bucurie acum câteva luni.

Atunci când lucrurile vor reveni la normal, ne facem bine în România! Pentru că trebuie să susţinem economia ţării noastre, dar mai ales pentru că dispunem de atâtea bogăţii naturale vindecătoare. Una din destinaţiile cele mai cunoscute din ţara noastră este staţiunea Sovata, unde Lacul Ursu este cel mai bun medicament încă din anul 1950 pentru afecţiuni ginecologice, probleme ale pielii, de mobilitate şi nu numai. Nămolul este intens mineralizat, principala componentă anorganică-sarea, asigură efectul antiinflamator, extrem de util în afecţiunile reumatologice, ginecologice şi dermatologice. Alături de sare, sunt prezente şi alte minerale, majoritatea în formă coloidală, ceea ce le face uşor absorbabile prin piele.

Ce efecte are împachetarea cu nămol pentru sănătate, în general?

  • Pe lângă efectul antiinflamator, el este şi antialgic, biotrofic, este antiedematos, miorelaxant, stimulează  imunitatea şi  este sedativ general;
  • Aplicat pe piele, nămolul are efect hidratant, exfoliant, prin efectul de gomaj al cristalelor de sare. Detoxifiază, regenerează prin activarea circulaţiei, este bacteriostatic, tratează acneea şi cicatrizează estetic zonele cu furunculoză;
  • Prin efectul sau antialergic, acesta amelioriază, chiar vindecă de cele mai multe ori, dermatita atopică şi alergiile de contact.

Tratamentul cu nămol are şi contraindicaţii?

Din nefericire nu se poate aplica în caz de boli acute precum stări febrile, boli infecto-contagioase sau în faza de acutizare a unor boli cornice. Nu se recomandă bolnavilor de leucemie, celor care au avut orice formă de cancer în trecut sau în prezent, hemofilii, anemii severe, tromboză venoasă profundă, varice esofagiene sau infarct miocardic.

Care este durata efectului împachetărilor cu nămol?

Efectul antiinflamator durează intre şase luni şi un an pentru inflamaţiile cronice reumatice şi ginecologice. Efectul cosmetic în psoriazis este de două-trei luni, iar efectul antistres şi de echilibrare endocrino-vegetativă durează şase luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile