Uleiul de primulă: un remediu natural la îndemâna oricui!

Activitatea sa face ca uleiul de primulă să fie folosit pentru tratarea anumitor afecţiui!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Uleiul de primulă: un remediu natural la îndemâna oricui!

Originară din America de Nord, primula (Evening Primrose) sau liminiţa nopţii a început să fie cunoscută în toată lumea începând cu secolul al XVII-lea. Seminţele au fost depozitate în balastul de pe vapoare, călătorind din America de Nord către Europa, unde au prins rădăcini.

Din Europa, primula s-a răspândit în Asia. În mod tradiţional, planta şi rădăcinile au fost folosite pentru tratarea contuziilor, hemoroizilor, tusei şi durerilor de stomac, dar, de fapt, seminţele conţin uleiuri cu numeroase valori terapeutice.

Uleiul de primulă se obţine din seminţele acestei plante şi conţine un acid gras special, numit acid gamma-linolenic (AGL). Această substanţă este ingredientul active al uleiului de primulă, reprezentând 10% din cantitatea totală de acizi graşi. Oranismul transformă AGL în doi compuşi asemănători hormonilor – prostaglandine şi leucotriene – care au acţiune antiinflamatorie.

Organismul uman produce AGL din anumite tipuri de grăsimi, cum ar fi acidul linoleic care se găseşte în uleiurile vegetale şi margarinele polinesaturate. Totuşi, există unele persoane care nu au în organism destule enzime pentru ca acest proces să aibă loc.

La ce se foloseşte uleiul de primulă?

Uleiul de primulă se utilizează pentru a înlocui această enzimă care lipseşte şi pentru a sprijini organismul să producă aceste substanţe antiinflamatorii. Activitatea sa face ca uleiul de primulă să fie folosit pentru tratarea anumitor afecţiuni, cum ar fi:

Ameliorarea iritaţiilor produse de eczeme. Eczemele şi pielea pruriginoasă pot apărea atunci când organismul nu poate să transforme grăsimile din alimente în AGL. S-a constatat că un tratament pe o perioadă de trei sau patru luni cu ulei de primulă calmează mâncărimile şi reduce necesitatea folosirii cremelor sau a medicamentelor.

Ameliorarea problemelor menstruale. Uleiul de primulă poate fi eficient în tulburările legate de ciclul menstrual, cum ar fi sindromul premenstrual (PMS), senzaţia de tensiune în sâni înainte de menstruaţie, precum şi crampele menstruale.

Reducerea durerilor reumatismale. Există persoane care susţin că folosirea uleiului de primulă le-a micşorat durerile provocate de poliartrita reumatoidă. Încearcă să iei acest ulei împreună cu acizii graşi Omega-3 care se găsesc în peşte sau împreună cu ulei din seminţe de in.

Afecţiunile însoţite de inflamaţie, cum ar fi rozaceea, acneea şi luxaţiile pot fi, de asemenea, ameliorate prin folosirea uleiului de primulă.

Acizii graşi şi sindromul de hiperactivitate la copii

În prezent, se acordă un mare interes rolului pe care îl joacă acizii graşi esenţiali, inclusive AGL şi Omega-3, în tratarea copiilor cu sindrom de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD). Se pare că unii dintre aceştia nu au în organism o cantitate suficientă de acizi graşi.
Suplimentele nutritive care conţin AGL şi acizi graşi esenţiali se găsesc în comerţ şi merită încercate. Atenţie, însă! Trebuie să te asiguri că alegi tipurile special fabricate pentru copii şi că urmăreşti instrucţiunile de dozaj menţionate pe etichete.

Contraindicaţii

Uleiul de primulă este bine tolerat de organism. Există însă cazuri când se pot înregistra uşoare efecte adverse cum ar fi: dureri de cap sau de stomac, indigestii sau balonări. Există păreri conform cărora acest ulei ar determina apariţia de probleme în cursul unei sarcini şi de aceea este bine să nu îl foloseşti dacă eşti însărcinată sau dacă alăptezi.

Uleiul de primulă s-ar putea să încetinească procesul de coagulare a sângelui şi din această cauză evită să îl foloseşti atunci când iei medicamente anticoagulante, deoarece ar putea creşte riscul apariţiei de sângerări sau vânătăi.

De asemenea, folosirea lui poate creşte riscul apariţiei convulsiilor, deci nu îl folosi dacă suferi de epilepsies au dacă iei medicamente care pot creşte riscul convulsiilor (medicamente din grupa fenotiazinelor sau antipsihoticelor).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile