Cu toții am trecut și trecem în continuare printr-o perioadă stresantă, iar activitățile care ne pot ajuta să eliminăm sau să ameliorăm stresul sunt și ele scoase din joc din cauza virusului COVID-19, motiv pentru care ne putem relaxa acasă. Cum facem asta? Ai nevoie în arsenal de uleiuri esențiale.
Uleiurile esențiale se folosesc pentru a îmbunătăți sănătatea fizică și mentală prin absorbția lor în piele sau prin miros. În timp ce unele pot fi folosite direct pe piele, precum uleiul de arbore de ceai care ajută la reducerea inflamațiilor și acneei, experții susțin că există numeroase tipuri care ajută la îmbunătățirea dispoziției.
Mirosurile sunt cea mai rapidă modalitate prin care dispoziția noastră poate fi afectată- pozitiv sau negativ. Aromaterapia funcționează prin activarea receptorilor nazali, care trimit semnale sistemului nervos și care activează anumite zone din creier precum sistemul limbic, care controlează emoțiile. Fiecare ulei esențiale are proprietăți caracteristice și transmite o varietate de emoții. Există mai multe modalități de practicare a aromaterapiei cu uleiurile esențiale, iar cea mai eficientă este cu ajutorul unui difuzor, dar poți încerca și cu lumânări, spray-uri de cameră, săruri de baie sau prin aplicarea directă pe piele.
Din punct de vedere medical, beneficiile uleiurilor esențiale depind de planta din care sunt extrase. De exemplu, anumite ierburi au o capacitate excelentă de a reduce anxietatea și stresul precum lavanda, portocala sau bergamota. Totodată au și potențialul de a ajuta în privința relaxării și îmbunătățirii somnului. Când vine vorba de alergii, uleiurile esențiale sunt un remediu popular, dar acestea nu ajută la prevenirea lor, ci vin doar ca un tratament complementar- mentă, rozmarin, eucalipt. Alte uleiuri precum cel de mentă, lavandă și ghimbir pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap și migrenelor. Dar există și mirosuri care le pot agrava.
Este un aspect de care trebuie să ținem cont și anume că uleiurile esențiale nu se administrează oral, iar asta pentru că uleiul pur esențiale nu este dialuat și poate fi toxic. Întotdeauna citește instrucțiunile de pe ambalajul produsului și mai ales în ce cantitate se folosește pentru a evita iritațiile și alte pericole. Anumite uleiuri esențiale (scorțișoară, arbore de ceai și eucalipt) pot fi fatale pentru animale și copii, chiar și în doze mici.