Uleiurile esențiale nu par deloc periculoase, la prima vedere. Cât de dăunător poate fi să te bucuri de mirosuri precum lavanda, lămâia și eucaliptul? Popularizarea unor branduri precum Doterra și Young Living sau altele autohtone cu difuzoare frumoase care se potrivesc cu orice decor pentru casă și noua tendință de a aplica uleiuri esențiale în măștile de față fac ca acest produs de bază să pară total inofensiv.
Cuvintele și expresiile precum „complet natural” și „terapeutic” te fac să te gândești că uleiurile esențiale pot fi o opțiune cu puteri miraculoase. Mai ales dacă ai o problemă medicală căreia medicina clasică nu îi găsește rapid o rezolvare. Și mai ales dacă intri în grupuri în care toate problemele de sănătate – dar absolut toate – au o rezolvare cu ajutorul „protocoalelor” uleiurilor esențiale. Protocoale realizate de persoane care, din păcate, nu au nicio legătură cu medicina.
În plus, oamenii presupun adesea că „natural” înseamnă sigur, dar sunt nenumărați compuși naturali care nu sunt sigure (de exemplu mercurul) și o mulțime de substanțe „bune” care nu au arătat niciun beneficiu în studiile de cercetare. De exemplu, sunt voci care susțin că echinacea nu s-a dovedit a fi eficientă pentru mulți oameni.
Acest concept se aplică și uleiurilor esențiale. Da, sunt naturale și derivate din plante, dar merită să aruncăm o privire mai atentă înainte de a introduce orice ulei în difuzor.
Sistemul endocrin include glande care produc hormoni pentru a regla metabolismul, somnul, starea de spirit, pofta de mâncare, funcția sexuală, creșterea și multe altele. Atunci când aceste glande produc prea mult sau prea puțin din orice hormon, pot apărea consecințe precum creșterea în greutate, schimbările de dispoziție, libidoul scăzut, somn întrerupt, bufeuri și oboseală.
Nu există suficiente dovezi care să susțină faptul că toate uleiurile esențiale sunt perturbatoare, dar există câteva care au declanșat mai multe complicații de sănătate legate de hormoni.
Sunt cercetări care au demonstrat că uleiul de lavandă este asociat cu dezvoltarea precoce a sânilor la fete, de exemplu. Se consideră că lavanda și uleiul de arbore de ceai duc la o afecțiune numită ginecomastie prepubertală (creștere anormală a țesutului mamar) la băieți.
Principala și cea mai proeminentă consecință asupra sănătății a utilizării uleiurilor esențiale constă în simptomele alergice. Utilizarea uleiurilor esențiale ar putea duce la simptome de alergie dermatologică, inclusiv roșeață, urticarie, mâncărime și umflarea pielii.
Dacă bănuiți că aveți o reacție alergică la un ulei esențial, opriți utilizarea produsului, spun specialiștii, și consultați alergologul sau dermatologul pentru o evaluare ulterioară.
Nu există suficiente dovezi despre uleiurile esențiale pentru a face o listă definitivă prin care să le putem cataloga ca fiind „sigure” și „nesigure”. În acest moment, majoritatea uleiurilor esențiale sunt considerate sigure atât timp cât sunt utilizate în mod adecvat.
Mai multe studii raportează beneficiile pentru sănătate ale diferitelor uleiuri esențiale, însă acest lucru nu înseamnă că utilizarea lor este 100% sigură.
De exemplu, un studiu din 2019 arată că uleiurile esențiale de eucalipt și ghimbir ar putea sprijini imunitatea. Dar cercetătorii au subliniat că majoritatea studiilor au avut loc în țările din est, unde compușii sunt „utilizați în mod tradițional” și că întregul ulei pur folosit în studii nu se potrivește întotdeauna cu ceea ce găsești pe rafturile magazinelor.
Lavanda este cunoscută pentru a ajuta la somn și relaxare, dar, așa cum am menționat anterior, ar putea acționa ca un perturbator endocrin.
Eucaliptul este liniștitor, dar poate provoca convulsii dacă este ingerat.
Mușețelul vă poate ajuta să vă relaxați, dar persoanele alergice la ambrozie, margarete și alte plante, pot avea reacții severe.
Menta este adorată pentru efectul de răcorire pe care îl are asupra pielii, dar este, de asemenea, cunoscută pentru provocarea erupțiilor pe piele, arsurilor și înroșirii feței, printre alte efecte secundare.
Este dificil să întocmim o listă cu uleiurile esențiale de evitat. Deoarece oamenii pot avea reacții diferite la diferite uleiuri, numai fiecare individ în parte poate ști ce să evite și ce să folosească.
Dacă doriți să vă bucurați de uleiurile esențiale, aceste sfaturi pot menține aromaterapia la un nivel de siguranță: