Studii recente japoneze au scos la iveală faptul că usturoiul poate stimula refacerea creierului şi a sistemului imunitar.
De asemenea, organismul produce mai mulţi anticorpi şi limfocite, globulele albe care luptă împotriva infecţiilor şi a cancerului, după ce am consumat 2-3 căţei de usturoi pe zi.
Ce tip?
Crud, gătit, suplimente de orice tip, toate au efect. Prepararea şi zdrobirea îi modifică însuşirile. De exemplu, usturoiul crud zdrobit sau tăiat conţine multă alicină – substanţa care îi furnizează gustul caracteristic şi puternica acţiune antibacteriană.
Usturoiul gătit sau cel din care a fost îndepărtat mirosul nu conţine o cantitate semnificativă de alicină şi, prin urmare, activitatea antibacteriană şi antivirală este slabă sau absentă. Usturoiul crud, tăiat este cel mai eficient ca antibiotic.
Cât?
O jumătate până la 2 sau 3 căţei de usturoi proaspăt pe zi pot reprezenta o injecţie pentru salvarea tinereţii celulelor. Într-un studiu, pacienţii cu antecedente legate de atacuri de cord care au mâncat 2 căţei de usturoi pe zi (crud sau gătit) şi-au redus riscul de deces în următorii 2 ani cu 66%.
În suplimente, 600 până la 900 mg de pulbere activă de usturoi pe zi au produs efecte dovedite de protejare a inimii.
Cât înseamnă prea mult?
Usturoiul crud în doze mari poate fi toxic; usturoiul gătit e mai puţin periculos. Mai mult de 3 căţei pe zi pot produce diaree, gaze, balonare şi febră; peste 10 căţei produc sângerări gastrice.