Vrei să inversezi procesul îmbătrânirii? Descoperă secretul longevităţii

Conform celor mai recente cercetări ştiinţifice, poţi controla procesul îmbătrânirii doar dacă acorzi atenţie unui singur pion central: sistemul imunitar. Aşadar, soluţia pentru a duce o viaţă lungă şi sănătoasă o reprezintă un sistem imunitar liniştit şi bine controlat. Iată câţiva paşi simpli şi uşor de pus în practică pentru a-ţi atinge obiectivul.
  • Publicat:
Vrei să inversezi procesul îmbătrânirii? Descoperă secretul longevităţii

Conform celor mai recente cercetări ştiinţifice, poţi controla procesul îmbătrânirii doar dacă acorzi atenţie unui singur pion central: sistemul imunitar.

Aşadar, soluţia pentru a duce o viaţă lungă şi sănătoasă o reprezintă un sistem imunitar liniştit şi bine controlat. Iată câţiva paşi simpli şi uşor de pus în practică pentru a-ţi atinge obiectivul.

Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii par să îmbătrânească în ritmuri diferite? Se pare că rapiditatea procesului de îmbătrânire este determinată de sistemul imunitar al fiecăruia.

Oamenii de ştiinţă încep să înţeleagă că nu sunt puţine bolile care pot fi puse pe seama hiperactivităţii sistemului imunitar. Însă dacă ai foarte mare grijă de sistemul imunitar şi îl împiedici să devină hiperactiv, poţi foarte bine să trăieşti peste 100 de ani şi să ai o minte sănătoasă şi un corp sănătos în tot acest timp.

RESPIRAŢIA – De ce respiraţia este unul dintre aspectele fundamentale pentru o sănătate bună şi totuşi aproape nimeni nu se gândeşte la ea? Poate pentru că este tot atât de fundamentală, pe cât este de autonomă.

În cursul unei zile, respirăm de până la 28.000 de ori. 28.000 de ori! Cam tot de atâtea ori mergem la culcare în întreaga viaţă – şi totuşi, de câte ori ne gândim mai des la somn decât la respiraţie? Dar respiraţia corectă poate fi soluţia unei sănătăţi bune. În spitale, medicii care corectează respiraţia pacienţilor le alcătuiesc un program de exerciţii de inspiraţie.

Un mod simplu de a face acest lucru acasă: strânge pumnul, apoi aşează-ţi pumnul în faţa gurii şi inspiră prin pumn; cu cât e mai mic orificiul pe care-l creezi în pumn, cu atât e mai greu să tragi aerul. În timp ce inspiri împotriva rezistenţei create de pumnul tău, concentrează-te pe abdomen şi diafragmă, asigurându-te că abdomenul îşi măreşte volumul odată cu fiecare inspiraţie.
Fă acest lucru cu 4 sau 5 respiraţii de 2 ori pe zi, dar nu fă aceste exerciţii de respiraţie consecutiv; alternează-le cu respiraţii normale. În caz contrar, nu faci decât să exersezi cum să îţi ţii respiraţia, în loc să îţi întăreşti diafragma. O altă idee pentru acasă este să foloseşti un spirometru stimulator.

De asemenea, exerciţiile fizice intense te vor forţa să respiri adânc şi să pui aerul în mişcare în corp. Este suficient aproape orice exerciţiu: mersul pe jos, alergarea, jocul de popice, dansul, mersul pe role sau patinajul. Chiar şi oftatul. Da – oftează! Dacă ţi se pare că respiraţia ta e încordată, nervoasă sau dificilă, oftează de mai multe ori pe parcursul zilei. Repetă acest lucru de 3 ori la rând, iar muşchii toracici şi abdominali ar trebui să se relaxeze.

ALIMENTAŢIA – Sistemul imunitar reacţionează la alimentaţie în multe şi diferite feluri, nu doar la hrana pe care se întâmplă să o consumi acum, ci şi la obiceiurile tale alimentare, felul în care mănânci, unde mănânci şi chiar cu cine mănânci.

Fiecare dintre aceste semnale are propriul impact asupra sistemului imunitar. Ce trebuie să mâncăm? Peşte de 2 ori pe săptămână, datorită conţinutului de DHA. Şi, poate, suplimentarea cu tablete cu DHA, iată o strategie excelentă pentru a ajuta la reducerea activării imunitare. Nucile sunt şi ele importante pentru a-ţi sprijini sistemul imunitar. Doar 2 nuci de Brazilia pe zi îţi asigură necesarul zilnic de seleniu.

Bucură-te, de asemenea, de uleiurile sănătoase. Uleiul de măsline, mai ales cel extravirgin, presat la rece, ar trebui să fie prima ta alegere. Cu toate acestea, uleiul de rapiţă poate fi un înlocuitor rezonabil, mai ales dacă este vorba de acel ulei de rapiţă presat la rece disponibil în magazinele naturiste.

Apoi, bineînţeles, sunt broccoli şi familia sa, legumele crucifere. Acestea cuprind conopida, varza, varza creaţă, varza chinezească (pak-choi), varza de Bruxelles şi gulia. Toate aceste alimente conţin un ingredient important pentru sistemul imunitar numit sulforafan.

Şi fibrele sunt esenţiale; numeroase cercetări au asociat dietele bogate în fibre cu o activare imunitară scăzută. Printre alimentele bogate în fibre se numără cerealele integrale, cum ar fi grâul integral, orezul brun, ovăzul integral şi quinoa. Multe alte legume şi fructe (mere, pere, gutui, cireşe, caise, prune, piersici, pepene verde, cantalup, papaya) sunt surse importante de fibre dietetice.

DRAGOSTEA – Atunci când vine vorba despre sănătate, dragostea are o legătură foarte importantă cu aceasta. Sistemul tău imunitar simte orice simţi tu. Aşa că, dacă eşti relaxat sau ai anumite simpatii, el ştie acest lucru şi reacţionează la fel. Cuvântul “dragoste” nu trimite neapărat la o relaţie caldă, individuală cu o altă persoană.

Dragostea este un sentiment cuprinzător şi nelimitat, ce poate fi exprimată în nenumărate moduri – faţă de natură, un sentiment de uniune cu lumea etc. Dragostea este antidotul pentru ură, mânie, frică şi tristeţe. Este greu să simţi aceste emoţii negative atunci când simţi dragoste. Cercetările ştiinţifice confirmă în mod repetat legăturile dintre emoţiile negative, boli şi îmbătrânirea accelerată. Oamenii fericiţi şi iubitori sunt în general mai sănătoşi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult