What’s up Doc? Morcovii nu ne intaresc la toti vederea!

Pentru ca sunt foarte bogati in beta-caroten, sustin cercetatorii britanici, morcovii blocheaza formarea depozitelor de vitamina A in organism, cea care este adevaratul stimulent al vederii.
  • Publicat:
What’s up Doc? Morcovii nu ne intaresc la toti vederea!
What’s up Doc? Morcovii nu ne intaresc la toti vederea!

Nu stim daca celebrul personaj de desen animat ar mai fi muscat cu atata pofta din morcovi daca ar fi stiut ca mancarea lui preferata nu il ajuta sa vada mai bine. Pentru ca sunt foarte bogati in beta-caroten, sustin cercetatorii britanici, morcovii pot bloca formarea depozitelor de vitamina A in organism, cea care este adevaratul stimulent al vederii.

Mare atentie la cantitatea de fructe si legume galbene si portocalii pe care le consumati. Oamenii de stiinta de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, au descoperit ca multora dintre noi ne lipseste o anumita gena care ajuta la transformarea beta-carotenului in vitamina A, o data ce a patruns in organism.

Trist, daca ne gandim ca vitamina A ne protejeaza impotriva racelilor de sezon, a gripei, a parazitilor intestinali si ne intareste vederea, astfel incat sa distingem obiectele chiar si pe lumina slaba.

Beta-carotenul impiedica formarea vitaminei A in organism

In timp ce multi dintre noi suntem convinsi ca morcovii intaresc vederea si sunt bogati in vitamina A, s-a demonstrat ca, de fapt, ei sunt bogati in beta-caroten, un inhibitor al acestei vitamine. Altfel spus, doar unii dintre noi ne putem bucura de binefacerile morcovilor, si anume cei care detinem gena cu pricina.

Iar cercetatorii atrag atentia ca persoanele care nu consuma alimente ce contin forme incipiente de vitamina A, precum lactatele integrale (din care nu s-a extras grasimea) sau ficatul, sunt cele mai expuse riscului.

„Vitamina A este foarte importanta, in special in aceasta perioada a anului, cand ne luptam totii cu gripa si raceala”, spune Georg Lietz, unul dintre cercetatorii care au luat parte la acest studiu, adaugand ca „alimentatia multora dintre femei nu le asigura necesarul de vitamina A, pentru ca organismul lor nu este capabil sa proceseze beta-carotenul.”

Chiar daca studiul s-a concentrat pe femei, trebuie precizat ca lucrurile stau la fel si in cazul barbatilor, multi dintre acestia neavand gena responsabila cu transformarea beta-carotenului in vitamina A.

Sfatul nostru? Nu renunta la morcovi, nectarine sau caise, dar nu uita de alimentele bogate in vitamina A, cum ar fi spanacul, brocoli, patrunjelul, ouale, lactatele grase, ceapa verde.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ceapa tine departe gripa si raceala
Ceapa tine departe gripa si raceala