Infertilitatea constituie o problemă de sănătate care afectează un număr surprinzător de mare de cupluri – cel puţin unul din zece cupluri se confruntă cu această problemă, potrivit datelor Sănătatea Media Group. Dincolo de aspectele fizice, care uneori produc disconfort, infertilitatea produce o imensă suferinţă pe plan psihologic, emoţional şi spiritual, comparabilă cu suferinţa provocată de bolile incurabile.
“A aduce pe lume un copil este o decizie extrem de importantă în viaţa fiecărui cuplu şi totodată una dintre cele mai mari provocări ale vieţii. Din păcate însă, asistăm în practica noastră clinică la tot mai multe cazuri de cupluri care nu îşi pot împlini menirea de a deveni părinţi. Imposibilitatea de a da naştere unui copil poate duce la o schimbare radicală în viaţa femeii şi a cuplului infertil, atât pe plan emoţional, cât şi pe plan socio-profesional, familial şi chiar financiar”, potrivit Acad. Prof. Univ. Dr. Bogdan Marinescu – preşedinte Societatea Română de Obstetrică Ginecologie.
Două treimi dintre cuplurile care nu pot avea copii sunt afectate de infertilitatea masculină. “În cazul unui cuplu care nu poate avea copii, primul lucru ce trebuie făcut este o spermogramă, iar apoi, dacă aceasta e normală, trebuie consultată femeia, pentru a stabili dacă ea este cea infertilă. Din zece cupluri care nu pot avea copii, în şase cazuri bărbatul este cel infertil”, precizează Acad. Prof. Univ. Dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
În ceea ce priveşte implicaţiile psihologice pe care această problemă de sănătate le generează, Simona Vlădica precizează că “femeile infertile traversează stări psihice de depresie, anxietate, furie, angoasă şi tind să îşi modifice atitudinea faţă de partener, faţă de familie şi societate în ansamblu”. Infertilitatea este o problemă de sănătate prea puţin cunoscută şi studiată, deşi este din ce în ce mai frecvent întâlnită.
Aducerea pe lume a unei noi vieţi reprezintă împlinirea menirii biologice şi sociale a femeii. Sentimentul că o nouă viaţă începe să crească, bucuria primei ecografii, surpriza primelor mişcări ale bebeluşului din pântecul mamei, primul scâncet sunt lucruri care anuleaza toate neplăcerile prilejuite de sarcină”, susţine Lector Univ. Dr. Simona Maria Vlădica, Director General Sănătatea Media Group.
Asociaţia de pacienţi SOS Infertilitatea şi-a propus să scoată acest subiect din zona tabu-ului şi să aducă tema “infertilităţii” pe agenda publică, să determine schimbarea concretă a felului în care sunt trataţi şi percepuţi, în societate şi în sistemul de sănătate, pacienţii care nu pot avea copii decât cu ajutor medical.
“Avem în plan asociativ multe reuşite, acţiuni coerente şi rezultate concrete, însă tot mai rămâne enorm de făcut pentru ca infertilitatea şi persoanele hipofertile să beneficieze de aceeaşi atenţie şi de aceleaşi drepturi ca în majoritatea ţărilor Uniunii Europene”, a declarat pentru Explore Medicine TV, Nicoleta Cristea-Brunel, iniţiatoarea şi coordonatoarea Asociaţiei SOS Infertilitatea.
Citeşte şi: Infertilitatea: ce analize trebuie sa faci pentru a trata sterilitatea in cuplu?
Ovarele polichistice pot provoca infertilitate! Aflati aici care este cea mai eficienta terapie!
Proiect de lege pentru mamele purtătoare