10 boli care mimează simptomele anxietății. Situațiile în care poți primi un diagnostic greșit

  • Publicat:
10 boli care mimează simptomele anxietății. Situațiile în care poți primi un diagnostic greșit

Anxietatea este un sentiment de îngrijorare intensă, nervozitate și frică. Tulburările de anxietate sunt probleme de sănătate mintală comune.

Anumite afecțiuni medicale au simptome similare cu cele ale anxietății, de exemplu, palpitații cardiace, dificultăți de respirație, oboseală și amețeli.

Ca urmare, este posibil să ai una dintre aceste afecțiuni și să fie greșit diagnosticată ca o tulburare de anxietate. De asemenea, este posibil să ai o tulburare de anxietate împreună cu una sau mai multe dintre aceste probleme de sănătate.

Sindromul de tahicardie ortostatică posturală (POTS)

POTS se caracterizează printr-o creștere excesivă a ritmului cardiac atunci când treci de la poziția culcată la cea în picioare. Acest lucru poate provoca amețeli, senzația de ușoară slăbiciune și palpitații, care sunt de asemenea comune în tulburările de anxietate.

De ce POTS imită anxietatea: Simptomele, cum ar fi bătăile rapide ale inimii, amețelile și oboseala, pot fi confundate cu atacurile de panică sau anxietatea generalizată.

Trăsături care o diferențiază: Schimbările de postură declanșează în mod specific simptomele POTS, iar episoadelor de leșin sau aproape leșin pot să le însoțească frecvent. Un test de masă înclinat poate ajuta la diagnosticarea POTS.

Tahicardia sinusală

Tahicardia sinusală apare atunci când ritmul cardiac este anormal de mare fără o cauză clară. Acest lucru poate duce la senzații de bătăi rapide ale inimii și palpitații.

De ce imită anxietatea: Simptomul principal al acestei afecțiuni este ritmul cardiac rapid, care este de asemenea un simptom comun al anxietății și atacurilor de panică.

Trăsături care o diferențiază: tahicardia sinusală implică un ritm cardiac de repaus persistent ridicat care nu scade pe măsură ce te relaxezi. Monitoarele Holter sau ECG-urile pot ajuta la diferențierea tahicardiei sinusale de tahicardia indusă de anxietate.

Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul similar cu căptușeala din interiorul uterului crește în alte părți ale corpului, cauzând durere și putând duce la probleme de fertilitate.

Medicii pot greși nu doar diagnosticul de endometrioză, considerându-l anxietate, dar pot confunda și cu sindromul intestinului iritabil sau cu perioadele menstruale grele și dureroase. Tulburările de anxietate, depresia și alte afecțiuni de sănătate mintală sunt frecvente printre persoanele cu endometrioză.

De ce endometrioza imită anxietatea: Durerea cronică și oboseala asociate cu endometrioza pot duce la stres crescut și simptome asemănătoare anxietății.

Trăsături care o diferențiază: Simptomele endometriozei sunt adesea legate de ciclul menstrual și pot include dureri pelviene severe, perioade abundente și dureri în timpul sexului. Un diagnostic implică de obicei examinări pelviene și studii imagistice.

Sindromul ovarului polichistic (SOP)

SOP este o tulburare hormonală care duce la ovare mărite, cu chisturi mici pe marginile exterioare.

Tulburările de anxietate sunt, de asemenea, frecvente printre persoanele cu SOP.

De ce SOP imită anxietatea: Dezechilibrele hormonale pot duce la schimbări de dispoziție, oboseală și iritabilitate, care sunt comune în tulburările de anxietate.

Trăsături care o diferențiază: O caracteristică importantă a SOP este nivelul de testosteron mai ridicat decât de obicei, care poate fi determinat printr-un test de sânge. Alte simptome ale SOP includ cicluri menstruale neregulate, creștere excesivă a părului, acnee și creștere în greutate.

Boala inflamatorie intestinală (BII)

BII este un grup de afecțiuni care implică inflamația cronică a tractului gastrointestinal. Include afecțiuni precum boala Crohn și colita ulceroasă.

De ce BII imită anxietatea: Simptomele, precum durerea abdominală, crampele și oboseala, pot duce la stres și anxietate semnificativă. Durerea de stomac poate fi, de asemenea, un simptom al anxietății.

Trăsături care o diferențiază: Simptomele BII includ adesea diaree cronică, sânge în scaun și pierdere în greutate. Pentru a diagnostica BII, un profesionist în sănătate poate recomanda o colonoscopie și studii imagistice.

Hipertiroidism

Hipertiroidismul, sau tiroida hiperactivă, apare atunci când glanda tiroidă produce cantități excesive de hormoni tiroidieni, accelerând metabolismul corpului.

De ce imită anxietatea: Simptomele, cum ar fi bătăile rapide ale inimii, nervozitatea și transpirația, pot fi confundate cu anxietatea.

Trăsături care o diferențiază: Hipertiroidismul se prezintă adesea cu simptome fizice, cum ar fi tremuratul, pierderea inexplicabilă în greutate, intoleranța la căldură și gușa — mărirea glandei tiroide. Testele de sânge care măsoară nivelurile hormonilor tiroidieni sunt esențiale pentru diagnostic.

Insuficiența adrenală

Insuficiența adrenală, inclusiv boala Addison, este atunci când glandele suprarenale nu produc suficiente hormoni, în special cortizol.

De ce insuficiența adrenală imită anxietatea: Simptomele, cum ar fi oboseala, slăbiciunea musculară și tensiunea arterială scăzută, pot semăna cu cele ale anxietății și ale atacurilor de panică.

Trăsături care o diferențiază: Insuficiența adrenală poate cauza pofte de sare, pierdere în greutate și hiperpigmentare, o întunecare a pielii. Medicii folosesc teste de sânge pentru a măsura nivelurile de cortizol și ACTH pentru diagnostic.

Spondilita anchilozantă

Numită și boala Bechterew, spondilita anchilozantă este un tip de artrită care afectează în principal coloana vertebrală, ducând la dureri severe, cronice și rigiditate.

De ce imită anxietatea: Durerea cronică și oboseala asociate cu spondilita anchilozantă pot contribui la sentimente de anxietate și stres.

Trăsături care o diferențiază: Simptomele spondilitei anchilozante includ de obicei dureri de spate și rigiditate care se ameliorează cu exercițiile fizice și se agravează cu odihna. Studiile imagistice și testele genetice — cunoscute sub numele de HLA-B27 — pot ajuta un profesionist în sănătate să te diagnosticheze cu spondilită anchilozantă.

Boala Lyme

Boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi. Este transmisă prin mușcăturile de căpușe. Boala Lyme se poate agrava progresiv în timp, mai ales dacă nu este tratată și gestionată.

De ce boala Lyme imită anxietatea: Multe simptome ale bolii Lyme, cum ar fi oboseala, durerile de cap și dificultățile cognitive, inclusiv lipsa de concentrare sau „ceața mentală”, pot fi confundate cu anxietatea sau depresia. Sentimentele de iritabilitate și anxietate sunt comune printre persoanele cu boala Lyme.

Trăsături care o diferențiază: Boala Lyme are adesea o erupție cutanată caracteristică de tip „țintă”, dureri articulare și simptome asemănătoare gripei. Testele de sânge pentru anticorpii Lyme pot confirma diagnosticul.

Fibromialgia

Fibromialgia este o afecțiune cronică ce se caracterizează prin dureri musculare și scheletice răspândite, oboseală și sensibilitate în zone localizate.

De ce fibromialgia imită anxietatea: Durerea cronică și oboseala asociate cu fibromialgia pot duce la stres și anxietate semnificative. De fapt, anxietatea și depresia sunt simptome comune ale fibromialgiei. Evenimentele traumatice pot declanșa, de asemenea, fibromialgia, așa cum pot declanșa tulburări de anxietate.

Trăsături care o diferențiază: Fibromialgia afectează adesea puncte specifice și sensibile ale corpului, precum și simptome precum tulburările de somn și dificultățile cognitive. Pentru a diagnostica fibromialgia, un medic va exclude de obicei alte cauze și va folosi criterii specifice pentru a evalua nivelul durerii tale.

Sursă foto: Shutterstock

Sursă: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”