10 căi naturale pentru a reduce anxietatea

Ca să înțelegem mai bine ce este anxietatea, trebuie să facem distincția între cele două feluri ale acesteia.
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 căi naturale pentru a reduce anxietatea
10 căi naturale de reducere pentru anxietate Sursa foto shutterstock

Luând în calcul viată tot mai agitată, dar și schimbările produse de pandemie, fenomenul care a venit parcă să ne dea peste cap echilibrul și așa fragil, anxietatea se manifestă tot mai des asupra noastră. Însă, ca să înțelegem mai bine ce este anxietatea, trebuie să facem distincția între cele două feluri ale acesteia. Iată despre ce e vorba!

Anxietatea: tipuri și remedii

  •  Anxietatea normală, cea pe care o resimte orice individ în anumite împrejurări în viață, este percepută a fi complet firească, și dispare de regulă imediat după evenimentele cauzatoare
    de neliniște.
  • Anxietatea generalizată, cea total nefondată, irațională, este acea stare care devine frecvența și care este imposibil de controlat, astfel încât toate aspectele vieții pot fi afectate.

Cum putem trata stările de anxietate în mod natural? Ei bine, această poate fi tratată într-o varietate de moduri simple, după cum urmează:

1. Adoptarea unui program adecvat de somn

Somnul este o importantă parte a unei bune sănătății mentale, nu mai este un secret pentru nimeni. Recomandarea specialiștilor este să mergem la culcare la aceeași ora, în fiecare seară, să ținem telefoanele, tabletele sau televizorului departe de noi atunci când ne pregătim de odihnă, să evităm mesele copioase, dar și cafeină sau nicotină înainte de culcare și să păstrăm spațiul de dormit întunecat și răcoros.

2. Activitatea fizică reduce anxietatea

Mișcarea și sportul au avut mereu un rol major în sănătatea fizică, dar și-n cea mentală. E dovedit faptul că aportul fizic poate distrage atenția de la ceva ce ne poate face anxioși. Ridicarea ritmului cardiac schimbă, de asemenea, chimia creierului pentru a crea mai mult spațiu pentru serotonină, GABA (acodul gama-aminobutiric), BDNF (factorul neurotrofic derivat din creier) și pentru endocannabinoizi.

3. Reducerea consumului de alcool

Consumul de alcool poate da o stare de bine la început, fiind un sedativ natural. Însă, cercetătorii au arătat că există o strânsă legătură între anxietate și consumul excesiv de alcool. Alcoolul consumat în cantități mari poate interfera cu echilibrul neurotransmițătorilor, care pot fi responsabili pentru sănătatea mentală pozitivă, această interferență determinând un dezechilibru care poate duce la anxietate.

4. Reducerea consumului de nicotină

Fumătorii recurg adesea la o țigareta, îndeosebi în momentele stresante. Specialiștii avertizează că cu cât adoptăm acest obicei nociv mai devreme în viață, cu atât mai mare va fi și riscul de a dezvolta o tulburare de anxietate.

5. Limitarea consumului de cofeină

Cercetările au confirmat faptul că cofeina poate provoca sau chiar agrava tulburările de anxietate deja existente. De asemenea, ea poate provoca și atacuri de panică îndeosebi în rândul persoanelor cu tulburări de panică. La fel că și-n cazul alcoolului sau nicotinei, cofeina se află într-o strânsă legătură cu anxietatea, datorită capacității acesteia de a modifica chimia creierului.

6. Meditația

Respirația rapidă, sacadată și superficială este comună în cazul anxietății. Ea poate duce la un ritm cardiac accelerat, la amețeli sau chiar la atacuri de panică. Tocmai de aceea, exercițiile de respirație
în 4 pași, de respirație profundă, pot ajută la restabilirea tiparelor normale de respirație și la reducerea anxietății, astfel.

7. Adoptarea unei diete sănătoase

Deshidratarea, substanțele chimice din alimentele procesate sau nivelul scazut de zahăr din sânge… toate acestea împreună pot influența schimbări ale dispoziției la unele persoane. O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, în proteine de calitate sau în carbohidrați complecsi poate reprezenta o premisa excelentă pentru o reușită.

8. Aromaterapia

Scopul aromaterapiei este de a îmbunătăți atât sănătatea fizică, cât și cea emoțională. Această ne poate ajuta să ne relaxăm, să ne odihnim prielnic, să reducem ritmul cardiac și tensiunea arterială, dar ne poate stimula și starea de spirit. Uleiurile esențiale care pot ameliora anxietatea sunt: bergamotă, lavandă, yling și ylang-ul și grapefruit-ul.

9. Suplimentele de vitamine

Carențele de vitamine și minerale, în special de complexul B, pot conduce la apariția anxietății. Tocmai din acest considerent, preventiv, se recomandă administrarea zilnică de suplimente, cum ar fi cele cu zinc și magneziu. Combinația celor două complexe asigura și un somn mai profund și mai odihnitor, spun specialiștii.

10. Suplimentele pe baza de plante

O ceașcă de ceai de mușețel poate fi un remediu excelent în eliminarea stresului sau pentru a promova un somn bun. Ce nu știm cu toții însă este faptul că mușețelul este, de asemenea, un aliat puternic împotriva anxietății. Alte plante eficiente în tratarea anxietății: valeriana, lavandă, roinita sau floarea pasiunii.

CONCLUZIE

Nu scăpați din vedere faptul că remediile naturale pot ajută în ameliorarea anxietății, însă nu înlocuiesc ajutorul medical. Un nivel ridicat de anxietate necesită terapie sau ajutor specializat întotdeauna.
Sursă: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult