10 cauze ale dereglărilor de ciclu menstrual explicate de un medic

Dr. Tatiana Popescu, medic de familie explică din ce cauze nu toate adolescentele și femeile au menstruație lună de lună.
  • Publicat:
10 cauze ale dereglărilor de ciclu menstrual explicate de un medic
foto: Shutterstock

”Dacă după terminarea pubertății totuși există pauze lungi între două menstruații, de câteva luni. Sau dacă mentruația apare mai devreme de 20 de zile sau de mai multe ori pe lună sunt necesare investigații și consult” explică dr. Tatiana Popescu medic de familie. Am aflat din ce cauze ciclul menstrual poate întârzia.

Datorită transformărilor hormonale din perioada pubertății este foarte probabil ca ciclul menstrual să nu fie stabil încă de la început, iar aceste dereglări pot persista după până 2, chiar 3 ani. Însă, trebuie urmărit dacă nu sunt și alte cauze pentru care menstruația nu se instalează în fiecare lună.

CSÎD: De ce ce poate întârzia ciclul mentstrual?

Dr. Tatiana Popescu: De cele mai multe ori stres-ul este un factor important în dereglările hormonale și implicit în dereglarea ciclului menstrual. De asemenea scăderile bruște în greutate sau dietele stricte pot induce întârzierea mestruației. Bineînțeles că întârzierea ciclului menstrual la femeile active sexual poate însemna o sarcină și necesită, înainte de orice investigații, efectuarea unui test de sarcină.

CSÎD: De ce apar dereglarile de ciclul menstrual?

Dr. Tatiana Popescu: Dereglările ciclului menstrual pot fi determinate și de anumite patologii care țin de uter sau de ovare. O endometrită-inflamația endometrului ce captușește uterul la interior sau o a anexită-inflamația ovarelor pot determina modificări de culoare sau de consistență ale menstrei, astfel poate apărea amenoreea (lipsa totală a sângerării), hipomenoreea (scăderea cantității) cu dismenoree – durere la sângerare. Sindromul ovarelor polichistice este însă o patologie destul de des întâlnită în zilele noastre și determină, nu numai dereglări de ciclu menstrual cât și infertilitate.

Medicul ginecolog va pune diagnosticul corect pentru dereglările de ciclu menstrual

CSÎD: Cum se diagnostichează?

Dr. Tatiana Popescu: Cel mai indicat mod de abordare a dereglarilor ciclului menstrual este să apelăm la specialiștii din domeniul medical și în urma unui consult de specialitate la medicul specialist in Obstetrică-Ginecologie și Endocrinologie. Aceștia vor indica investigațiile imagistice și analize de sânge în urma cărora să se stabilească etiologia acestor tulburări de ciclu menstrual.

Ddr

Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhiva personală

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult