O cauză principală este calitatea slabă a dietei și consumul ridicat de zahăr, se menționează în studiu. Însă cariile sunt doar una dintre numeroasele probleme de sănătate orală care pot fi cauzate sau agravate de alimentele pe care le consumi.
Dieta zilnică joacă un rol direct în sănătatea orală, care este esențială pentru sănătatea generală. Periajul dinților, folosirea aței dentare și vizitele regulate la dentist sunt în general asociate cu menținerea unui zâmbet sănătos, dar sănătatea orală înseamnă mai mult decât atât. Nutrienții importanți dintr-o dietă sănătoasă întăresc osul care susține dinții și protejează împotriva cariilor, bolilor gingivale și a cancerului oral.
Iată 10 dintre cele mai nocive alimente pentru dinți. Câteva dintre ele te-ar putea surprinde.
Crezi sau nu, banana este cariogenă. Din cauza texturii sale moi, fructul poate pătrunde cu ușurință în colțurile și crăpăturile dinților și gingiilor, rămânând acolo și provocând carii. Ar trebui să încerci să eviți consumul acestor alimente în momentele în care nu vei putea să te speli pe dinți în timp util.
S-ar putea să nu te gândești la ele în acest fel, dar stafidele (și multe alte fructe uscate) sunt la fel de lipicioase ca bomboanele tale preferate, ceea ce le face la fel de responsabile pentru problemele dentare. Textura lor le face mai greu de îndepărtat prin periaj, crescând probabilitatea de carii.
Nu se lipește doar de cerul gurii; se lipește peste tot, inclusiv între și pe părțile laterale ale dinților. În plus, majoritatea tipurilor sunt pline de zahăr. Aceste lucruri fac din untul de arahide un aliment care nu este prietenos cu dinții.
Ne pare rău să îți spunem, dar cafeaua ta de dimineață probabil pătează dinții. Alături de băuturile carbogazoase, cafeaua se află printre alimentele care cauzează cele mai multe pete, conform raportului Byte. De asemenea, este acidă, ceea ce face dinții mai vulnerabili la uzura smalțului.
Ai putea presupune că ceaiul, în special cel verde, nu ar avea ce căuta pe această listă, dar nu este cazul. Ceaiul în ansamblu a fost inclus pe lista Byte a alimentelor care pătează dinții, deși un studiu a descoperit că adăugarea laptelui în ceașcă poate preveni daunele.
Iată un alt aliment bogat în amidon la care nu te-ai aștepta să fie „rău“ pentru dinți, dar este la fel de responsabil precum covrigii și chipsurile pentru crearea unui mediu acid și un microbiom oral dezechilibrat.
Pâinea moale, în special pâinea albă, este mai probabil să rămână și să se lipească de dinți decât variantele mai crocante, ceea ce înseamnă că este mai probabil să provoace probleme de sănătate orală.
Când crezi că alegi un mic dejun rapid și sănătos, s-ar putea să nu realizezi impactul pe care îl are asupra dinților tăi. Batoanele de musli pot fi potrivite pentru dietă, dar se potrivesc și în crăpăturile dintre dinți, iar multe conțin zaharuri adăugate, iar ambele pot duce la apariția cariilor.
Ca și roșiile, fructele citrice sunt extrem de acide și pot eroda smalțul dinților. Este în regulă să adaugi ocazional puțin suc de citrice în apă, dar evită să bei sucul acid dintr-o lămâie, lime, portocală sau grepfrut.
Dacă ai încercat vreodată să îndepărtezi o pată de turmeric de pe orice suprafață, știi cât de persistentă poate fi. Din păcate, acest lucru se aplică și dinților, motiv pentru care raportul Byte include curry (în special cele pe bază de turmeric) pe lista alimentelor care pătează dinții.
Sursă foto: Shutterstock